latinica  ћирилица
31/08/2024 |  08:19 ⇒ 08:59 | Autor: RTRS

Radanović: Kontinuitet napada na Srbe u Mostaru (VIDEO)

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović je naveo da je posljednji napad u povratničkom naselju Baćevići osmi napad ove godine na Srbe u Mostaru.
Đorđe Radanović - Foto: SRNA
Đorđe RadanovićFoto: SRNA

Posljednja dešavanja u naselju Baćevići, te ispisivanje ustaških simbola i napad na Srbe koji su uklonili naljepnice sa slovom "U" i kukastim krstovima, ne doprinose suživotu na ovim prostorima - rekao je Radanović gostujući u našem Јutarnjem programu.

Radanović je rekao da ovo predstavlja kontinuitet napada na Srbe u Mostaru, a da u tome podjednako učestvuju i Hrvati i Bošnjaci.

- Posljednji napad u povratničkom naselju Baćevići je osmi napad ove godine na Srbe u Mostaru. Prvi se desio za pravoslavni Božić kada je kamenovana srpska kuća Šantića u naselju Bijelo Polje, a nakon toga i pravoslavna crkva u istom naselju - naveo je Radanović.

Naredni veći incident bio je nezakonit pokušaj deložacije Dragana Zlatkovića uprkos aktu Pravobranilaštva FBiH, kojim se preciziralo da se njegov stan ne nalazi u Fondu stanova kojim upravlja FBiH.

Radanović je naveo da se napad na Srbe desio i 14. juna kada je zapaljen automobil Draga Rupara, za šta su vještaci rekli da je podmetnuti požar, što, prema njegovim riječima, govori da je bio direktan umišljaj da se ošteti imovina, te zaplaše Rupar i ostali Srbi.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH podsjetio je da se prethodne godine dogodilo desetak napada na Srbe u Mostaru.

- Niti jedan ambasador u BiH nije došao u Baćeviće da se uvjeri šta se tamo dogodilo - dodao je Radanović.

Podsjećamo, na igralištu u mostarskom povratničkom naselju Baćevići više nepoznatih osoba napalo je srpsku djecu, a igralište i selo oblijepljeno je kukastim krstovima, slovom "U" i "HVO".