latinica  ћирилица
31/08/2024 |  19:35 ⇒ 22:59 | Autor: RTRS

Srbi iz zemalja regiona saglasni - Sloga ključna za opstanak (VIDEO)

"Јedinstvo i snaga vode do ključne riječi, a to je Srbija, otadžbina, domovina, zajednička kuća, rečeno je na Manifestaciji "Јedinstvo i snaga – Srbija" u Beogradu. Okupila je predstavnike Srba iz zemalja regiona i 250 udruženja i organizacija koje okupljaju srpsku dijasporu širom svijeta. Svi su saglasni da nam je nasušno potrebno jedinstvo jer su srpsku neslogu neprijatelji vijekovima koristili protiv Srba.
Sabor u Beogradu - snaga Srbije - Foto: RTRS
Sabor u Beogradu - snaga SrbijeFoto: RTRS

Istaknuto je i da odnosima Republike Srpske i Srbije nikada nisu bili bolji i konkretniji zahvaljujući predsjednicima Miloradu Dodiku i Aleksandru Vučiću.

Republika Srpska ima registar svojih ljudi u rasejanju i oni predstavljaju značajan potencijal i mogu doprinijeti razvoju Srpske.

Kroz jedinstvo srpskog naroda potrebno je ojačati veze Srbije i Srpske sa srpskom dijasporom u svim segmentima.

- Treba da čujemo šta oni vide kao prepreku u našim institucijama na lokalu i republičkom nivou, i šta mi treba da izmjenimo kako bi naš poslovni ambijent dodatno unaprijedili, prije svega za ljude koji žive i rade u inostranstvu - rekao je Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske.

U Austriji je jedna od najbrojnijih srpskih dijaspora. Privrednici iz ove zemlje sve više su zainteresovani za ulaganje u Srpsku i Srbiju.

- U septembru jedna velika delegacija privrednika koji su srpskog porijekla, će posjetiti Banjaluku. Na taj način nastojimo ne samo da ih približimo ekonomskim tokovima u Srpskoj i Srbiji, već da ih uključimo u iste. Oni su velike patriote - naveo je Mladen Filipović, šef Predstavništva Srpske u Austriji.

Predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević kaže da je Srbiji sada više nego ikad neophodno jedinstvo i snaga kako bi opstali ne u materijalnom, nego suštinskom, odnosno životnom smislu.

Podsjetio je na sve što se dešava na Kosovu i Metohiji i na pritiske sa kojima se suočava srpski narod.

- Želimo da relaksiramo te naše odnose i pomognemo Srbima gdje god da žive, da ne izgube svoj identiet i svoju vezu sa maticom. Ako budu našli neki ekonomski interes, da sarađuju i investiraju u Srbiju, tim bolje - kazao je Vučević.

Aleksandar Vulin, potpredsjednik Vlade Srbije ističe da od svog naroda traži da budu istinski Srbi, i, kako navodi, šta god radili da razmišljaju samo o jednoj rečenici - "da li bi moja Srbija i da li bi moj narod bio ponosan danas na mene".

Zajedno smo jaki samo kada smo jedinstveni i saborni, poručeno je sa skupa.

- Naša snaga leži u jedinstvu. Zajedno možemo izgraditi bolju budućnost za Srbiju i sve naše ljude, bez obzira na to gdje se nalaze - istakao je Đorđe Milićević, ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mjera u oblasti odnosa sa dijasporom u Vladi Srbije.

Temelji rasejanja, odnosno dijaspore su zapravo crkvene zajednice, jer se naš narod najčešće okuplja oko crkvenog sabranja.

Srpska pravoslavna crkva duhovna je vertikala koja povezuje srpsku maticu sa dijasporom.

- Neka bi Bog dao da zaista naša zemlja i sve gdje je kulturni srpski prostor, dokle se srpski duhovni prostor prostire, odiše unutrašnjom simfonijom, koja dolazi iz temeljnih vrijednosti oko kojih smo sabrani kao narod - rekao je vikarni episkop novobrdski Ilarion.

Ova manifestacija održava se drugu godinu pred 15. septembar i Dan srpskog jedinstva.

Nastavlja politiku okupljanja i politiku dijaloga započetu na Svesrpskom saboru jer je važno čuti glas Srba širom svijeta.