latinica  ћирилица
01/09/2024 |  07:23 ⇒ 09:55 | Autor: RTRS

Prištinska policija i dalje blokira zgrade srpskih institucija u Kosovskoj Mitrovici

Pripadnici takozvane kosovske policije naoružani dugim cijevima i jutros su raspoređeni ispred zgrada srpskih institucija u Kosovskoj Mitrovici koje su u petak nasilno zatvorili.
Kosovska Mitrovica - most KFOR (foto: TANJUG/ STR/ bs) -
Kosovska Mitrovica - most KFOR (foto: TANJUG/ STR/ bs)

Situacija u sjevernom delu Kosovske Mitrovice je mirna, ali se među građanima osjećaju tenzije.

Na mostu na Ibru i dalje se nalaze parkirana dva oklopna vozila italijanskih karabinjera Kfora, kao i jedno policijsko vozilo u blizini.

Tzv. kosovska policija upala je u petak u zgrade Privremenih organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, zgradu u kojoj se nalaze prostorije PIO Fonda, prostorije Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad.

Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija DŽeljalj Svečlja izjavio je, nakon upada policije u zgrade Privremenih organa na severu KiM, da oni više neće raditi.

Srpska lista: Tražili smo hitnu akciju međunarodnih predstavnika i povratak na pređašnje stanje

Delegacija Srpske liste predvođena predsjednikom Zlatanom Elekom imala je u Prištini sastanak sa ambasadorima zemalja Kvinte, a nakon toga i sa zamenikom komandanta Kfor-a generalom Federikom Bernakom, kao i sa šeficom UNMIK Karolin Zijade.

Predstavnici Srpske liste su ukazali na potrebnu hitne akcije međunarodnih predstavnika, povratak na pređašnje stanje i sprečavanje novih jednostranih poteza u režiji Aljbina Kurtija kojima se protjeruju Srbi sa Kosova i Metohije.

Zahtijevali smo veće prisustvo snaga Kfor-a na sjeveru Kosova i Metohije i zaštitu srpskog stanovništa koje je na udaru režima u Prištini te angažovanje svih da se sačuva mir na ovim prostorima.

Posebno smo naglasili da je srpski narod čvrsto opredeljen za mir te povratak dijalogu kako bi se riješila sva otvorena pitanja na demokratski i civilizovan način, a ne uz brutalnu upotrebu sile i jednostrane akcije režima u Prištini.

Predstavnici Kvinte su ponovili stav iznesen u svom saopštenju, da ni na koji način nisu podržali jednostranu akciju kosovskih institucija.

Da su te akcije sprovedene bez koordinacije sa njima, te da očekuju da se sva pitanja rešavaju kroz dijalog kojim upravlja Evropska unija. Ponovili su da su zbog jednostranih akcija Kosovu uvedene i odgovarajuće mjere koje su i dalje na snazi.

Portparolka NATO: Veoma smo razočarani

Portparolka NATO-a Farah Dahlalah napisala je da su u Alijansi veoma razočarani jučerašnjim akcijama na severu Kosova koje, i pored obećanja prištinskih vlasti, nisu koordinisane sa NATO i Kforom.

- Kfor je u potpunosti spreman da održi svoj mandat dobijen Rezolucijom SB UN 1244. Potrebna je deeskalacija i puno angažovanje u dijalogu sa EU - navela je portparolka NATO-a na mreži X.