latinica  ћирилица
01/09/2024 |  07:47 ⇒ 08:45 | Autor: RTRS

Otvoren 11. Kustendorf na Mećavniku

Koncertom pijanistkinje Zarine Šimanskaje koja je izvela djela Debisija, Ravela i Stravinskog i mecosoprana Zinaide Carenko sa djelima Čajkovskog, Korsakova i Kamij Sen-Sansa na Mećavniku je počeo 11. Festival klasične muzike Kustendorf Klasik.
Kustendorf otvaranje - Foto: RTRS
Kustendorf otvaranjeFoto: RTRS

Osnivač festivala Emir Kusturica rekao je da se na pozornici Mećavnika smenjuju veliki umjetnici i mladi koji će postati veliki umjetnici, između dvije krajnosti koje predstavljaju život i smrt, donoseći na svaki način trijumf života nad smrću, konstruktivnosti nad destruktivnosti, otkrivajući magični svijet.

- Nikola Tesla je tvrdio da nijedan čovjek nije umro već se pretvorio u svetlost, vjerovao je da ljudska energija dolazi iz etra... Ako duhovna energija plovi etrom onda svaka umjetnost teži da bude muzika. Svaki od umjetnika koji ovde nastupa upotpunjava život u kojem nema smrti - poručio je Kusturica otvarajući festival.

Otvaranju festivala prisustvovao je i ministar kulture Nikola Selaković i Aleksandar Dibalj, načelnik departmana za komunikakacije kompanije Gasprom njeft koja je od početka festivala koorganizator.

- Zavidim mladim izvođačima koji su doputovali i poneće utiske za cijeli život. Ovde je divna atmosfera, u isto vrijeme demokratija, sloboda i stvaralaštvo, svi mogu da rade šta vole, a s druge strane će imati priliku da se takmiče i čuju svjetske zvjezde - kazao je Dibalj.

U takmičarskom programu je 36 mladih umjetnika iz Srbije, Rusije i Belorusije, a o dobitnicima nagrade festivala "Zlatna matrijoška" odlučiće međunarodni žiri koji će činiti dirigent Mihail Golikov, pijanista i profesor na FMU Vladimir Milošević i kompozitorka i gitaristkinja Maja Le Ru Obradović.

Učenici Škole za muzičke talente iz Ćuprije i muzičkih škola "Mokranjac" i "Vatroslav Lisinski" iz Beograda pokazaće svoje talente tokom dana, a biće održana i dva koncertna predavanja o stvaralaštvu kompozitora Petra Stojanovića i Ante Grgina.

Večernji sati rezervisani su za koncerte proslavljenih domaćih i svetskih umetnika, a prvi put biće izvedena i dva muzičko-scenska dela: komična opera "Iza operskih kulisa" Vere Milanković u izvođenju ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" i dramska opera "Šum šume preko polja" Aleksandra Sedlara.

Tokom festivala biće otvorena i nova galerija pod nazivom "Đuzepe Rotuno" uz izložbu fotografija Јanka Kusturice. Kustendorf KLASIK traje do 3. septembra.