latinica  ћирилица
01/09/2024 |  09:51 ⇒ 12:08 | Autor: RTRS

U Sitnici kod Ribnika osveštanje Hrama Svetog proroka Ilije; Mjesto okupljanja i duhovne obnove (FOTO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović prisustvuju liturgiji povodom osveštanja Hrama Svetog Proroka Ilije u selu Sitnica kod Ribnika.
Osveštanje novog hrama Svetog Proroka Ilije u Sitnici - Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Osveštanje novog hrama Svetog Proroka Ilije u SitniciFoto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Liturgiju služi Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije, a saslužuju episkop slavonsko-pakrački Јovan i vikar Njegove svetosti patrijarha srpskog, episkop novobrdski Ilarion.

Prisustvuju i potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir, kao i ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić, načelnici okolnih opština i brojni vjerni narod.

Iz Eparhije bihaćko-petrovačke ranije je saopšteno da je izgradnja Hrama Svetog proroka Ilije počela 2008. godine, kao i da su temelji osveštani godinu dana kasnije, na Ilindan.

Navode da nije poznato da li je u daljoj prošlosti na Sitnici postojao hram, kao i da li je, sudeći po nepostojanju arheoloških lokaliteta, ona bila naseljena.

U Eparhiji ističu da je pomoć u izgradnji Hrama pružio i potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin.

Završeno je asfaltiranje pristupnog puta i ostali infrastrukturni radovi, navedeno je iz Crkvenog odbora parohije sitničke.