latinica  ћирилица
01/09/2024 |  10:54 ⇒ 13:07 | Autor: SRNA

Politika: U kazamatima po Evropi kaznu u nehumanim uslovima izdržava 16 Srba

U evropskim kazamatima nalazi se još 16 osuđenih Srba koji imaju nehuman tretman, a iako su neki od njih odavno izdržali dvije trećine kazne za ratne zločine Rezidualni sudski mehanizam ih ne pušta, piše beogradska Politika.
Zatvor (foto: EPA-EFE/JENS SCHLUETER -ilustracija) -
Zatvor (foto: EPA-EFE/JENS SCHLUETER -ilustracija)

Iako je privremena sloboda predviđena pravilima ovog suda, on ih ne pušta jer se navodno još nisu rehabilitovali.

List navodi da su četvorica od njih osuđena na doživotni zatvor i da se još samo mogu nadati da će ih Hag pustiti da ostatak života provedu u nekom zatvoru u svojoj zemlji.

Sonja Karadžić Јovičević izjavila je da je njen otac Radovan Karadžić, prvi predsjednik Republike Srpske, u zatvoru u Velikoj Britaniji izložen fizičkom i psihičkom maltretiranju, lišen osnovnih prava i suočen sa svakodnevnim prijetnjama za život.

- Njegovi zatvorski uslovi svedeni su na pokušaj da ga uklone - upozorila je Јovičevićeva i dodala da njen otac ima pravo na pravnu zaštitu kao zatvorenik, ali da mu to Velika Britanija ne dozvoljava, zbog čega je tužio britansku vladu zbog nehumanog tretmana i kršenja ljudskih prava potražujući 50.000 funti.

Govoreći o tretmanu koji u haškom zatvoru ima general Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, njegov sin Darko Mladić je rekao da čak i kada bi u Hagu bili najbolji mogući zatvorski uslovi, to ne bi bilo dovoljno da generalu bude pružena njega kakvu njegovo zdravstveno stanje zahtijeva.

- Trebao bi da bude u specijalizovanoj medicinskoj ili gerijatrijskoj ustanovi, gde se govori srpskim jezikom - rekao je Darko Mladić za Politiku.

On je naglasio da je nešto u čemu su svi saglasni, uključujući i Rezidualni mehanizam, to da je zdravlje njegovog oca veoma krhko.

- On pati od niza ozbiljnih oboljenja zbog kojih je izložen velikom riziku od naglog pogoršanja zdravlja, pa čak i smrti. Najnovija povreda, usled pada u pritvorskoj jedinici, još više je pogoršala ionako lošu situaciju i mi ne vidimo adekvatno brz oporavak - rekao je Darko.

Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić izdržava kaznu od 40 godina zatvora na ostrvu Vajt u Velikoj Britaniji, a nekadašnji komandant Glavnog štaba VRS Ratko Mladić je u zatvoru u Hagu.

Bivši visoki funkcioner MUP-a Srbije Vlastimir Đorđević i dalje je u zatvoru u Njemačkoj iako je dvije trećine kazne zatvora od 18 godina odavno izdržao.

Generali VRS Stanislav Galić i Vujadin Popović izdržavaju kazne doživotnog zatvora u Njemačkoj, kao i Dragoljub Kunarac koji je dvije trećine kazne izdržao još 2016. godine, ali sud "ne vjeruje da se popravio", piše list.

Doktor Milomir Stakić kaznu od 40 godina zatvora izdržava u Francuskoj.

Doživotnu kaznu u Estoniji izdržava vođa "Belih orlova" Milan Lukić, kao i lider Srba Republike Srpske Krajine Milan Martić koji je osuđen na 35 godina i general VRS Dragomir Milošević na 29 godina.

Pripadnik jedinice "Beli orlovi" Sredoje Lukić kaznu zatvora od 30 godina izdržava u Njemačkoj.

General Nebojša Pavković odavno je izdržao dvije trećine kazne od 22 godine u zatvoru u Finskoj, ali Sudski mehanizam u Hagu "nije siguran da se rahabilitovao".

U Finskoj je pod sličnim obrazloženjem na 18 godina osuđen i general VRS Radivoje Miletić, koji je odavno ispunio sve uslove da se nađe na slobodi.

General Radislav Krstić kaznu zatvora od 35 godina izdržava u Poljskoj i više puta je tražio da bude pušten jer je i on izdržao dvije trećine kazne.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Mićo Stanišić i bivši načelnik regionalnog centra policije Banjaluka Stojan Župljanin izdržavaju u Poljskoj zatvorske kazne od 22 godine.