latinica  ћирилица
01/09/2024 |  12:03 ⇒ 13:06 | Autor: RTRS

U Sitnici osveštan Hram Svetog proroka Ilije; Srbi istrajavaju uprkos iskušenjima i nedaćama (FOTO/VIDEO)

Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije rekao je povodom današnjeg osveštanja Hrama Svetog proroka Ilije u selu Sitnica kod Ribnika da je ovo izuzetan nesvakidašnji dan jer je osvijetljen ovaj hram vječnog života da bude na potrebu srpskog naroda u ovom mjestu, u napaćenoj Eparhiji bihaćko-petrovačkoj.
Liturgija povodom osveštanja hrama Hrama Svetog proroka Ilije - Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Liturgija povodom osveštanja hrama Hrama Svetog proroka IlijeFoto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Episkop Sergije istakao je da je veliki dobrotvor koji je pomogao da ovaj hram bude završen i kum ove svetinje potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin.

Episkop Sergije odlikovao je Vulina Ordenom mučenika bihaćko-petrovačkih za doprinos u izgradnji hrama.

- Učinili ste veliko djelo i Vi, ali i mnogi drugi. Gospod nam je darovao ovaj dan da se u njemu radujemo i veselimo. Dužni smo da blagodarimo Bogu što nam je omogućio da ovako grešni imamo gdje da se molimo za sav srpski rod. Neka Bog blagoslovi da ovaj narod istrajava uprkos svim iskušenjima i nedaćama - poručio je episkop Sergije, koji je služio liturgiju povodom osveštanja Hrama Svetog proroka Ilije u selu Sitnica.

Osveštanju hrama prisustvovali su i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, episkop slavonsko-pakrački Јovan i vikar Njegove svetosti patrijarha srpskog, episkop novobrdski Ilarion.

Prisustvovali su i ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir, kao i ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić, načelnici okolnih opština i brojni vjerni narod.

Iz Eparhije bihaćko-petrovačke ranije je saopšteno da je izgradnja Hrama Svetog proroka Ilije počela 2008. godine, kao i da su temelji osveštani godinu dana kasnije, na Ilindan.

Navode da nije poznato da li je u daljoj prošlosti na Sitnici postojao hram, kao i da li je, sudeći po nepostojanju arheoloških lokaliteta, ona bila naseljena.

U Eparhiji ističu da je pomoć u izgradnji Hrama pružio i potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin.