latinica  ћирилица
01/09/2024 |  14:21 | Autor: RTRS

U Gradišci održan treći Rimski festival (VIDEO)

U Gradišci je održan treći Rimski festival AVEntura. Kao i prethodne dvije godine, raznovrstan program okupio je veliki broj znatiželjnika u Gradskom parku.
Rimski festival AVEnture Gradiška - Foto: SRNA
Rimski festival AVEnture GradiškaFoto: SRNA

Izreka rimskog pjesnika Horacija: "Karpe diem", ili u prevodu "Iskoristi dan" upravo je oslikala jučerašnji festival u Gradišci. Igre iz rimskog perioda za djecu i odrasle, arheologija u pijesku za najmlađe, crtanje, izrada mozaika, škola jahanja za najmlađe, klesanje, hrana i piće, ali i muzika iz doba rimskog carstva nikoga nisu ostavili ravnodušnim.

Ova jedinstvena manifestacija u cijeloj BiH nastala je 2022 .godine, kroz jedan od projekata Evropske unije. Naime, ideja je bila da se napravi replika rimskog festivala kod nas, ali i zemljama u okruženju. Učesnici iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Republike Srpske vraćaju nas u neka davna vremena.

Prema riječima organizatora, nagli je porast kostimiranih festivala širom Evrope. U Gradišci je nastao brend Aventura Gradiška što otprilike znači "putevi meda i Rimljana".

- Željeli smo da predstavimo rimsko nasljeđe, koje je bogato. Danas mi stojimo, zapravo, na nekadašnjoj najvećoj matičnoj luci na rijeci Savi, Servicijumu, koju je osnovao car Oktavijan. I zaista su Gradiška i susjedne opštine i gradovi bogati rimskim nasljeđem! S jedne strane to smo mapirali, a sa druge strane mapirali smo proizvođače meda jer Gradiška ima najveći broj proizvođača meda. To smo stavili u jednu rutu koju smo pretvorili u aplikaciju koja funkcioniše putem kju ar kodova - rekao je menadžer grada Gradiška i jedan od organizatora Rimskog festivala Bojan Vujinović.

Gradska uprava donijela je odluku da ovaj festival postane tradicija.

- Grad Gradiška je želio upravo da promoviše rimsku tradiciju i istoriju kao dio istorije grada. A sa druge strane, isto tako, i da omogućimo našim privrednim subjektima da se prezentuju svoje proizvode u okvikru ove manifestacije i da pokažemo da je i Gradiška dio Evrope. Naše opredjeljenje je da Gradiška postane jedan mali srednjeevropski grad sa svim obrisima koji pripadaju takvim gradovima - izjavio je gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić.

Ovogodišnji Rimsi festival AVEnture održan je u organizaciji grada Gradiška, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.