latinica  ћирилица
01/09/2024 |  15:24 ⇒ 16:09 | Autor: RTRS

Podrška rukovodstvu Srbije i Srpske u sprovođenju odluka Svesrpskog sabora

Učesnici skupa dijaspore "Јedinstvo i snaga – Srbija", održanog u Beogradu, usvojili su zaključke i smjernice za jačanje veza matične države i sunarodnika u rasijanju . Pružili su podršku rukovodstvu Republike Srpske i Srbije u provođenju odluka Svesrpskog sabora, na kojem su definisani srpski nacionalni interesi. Istaknuta je podrška srpskom narodu na Kosovu i Metohiji i osuđen teror koji režim Aljbina Kurtija sprovodi nad njima. I danas je istaknuto da je centralno i strateško pitanje srpskog naroda jedinstvo!
Skup "Јedinstvo i snaga" - Foto: SRNA
Skup "Јedinstvo i snaga"Foto: SRNA

Predstavnici srpske dijaspore obavezali su se da će u zemljama u kojima žive raditi na plasiranju istine i svjedočiti o zločinima nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji. Zalagaće se da se obezbijedi mir, bezbjednost i pravo na ličnu svojinu za Srbe i sve druge ugnjetavane nacionalne zajednice na teritoriji pod privremenom kontrolom vlasti u Prištini.

- Poruka je da svuda gdje god možemo imamo u vidu da je važnije od svih tih podjela državno jedinstvo kada je riječ o nacionalnim pitanjima - naglasio je Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Srbije.

Naglašeno je da je Srbija uvijek bila jaka samo onoliko koliko je jedinstvena i da je u periodu izazova, iskušenja i najvećih pritisaka, najvažnije nacionalno jedinstvo.

- Mislim da su najvažniji odnosi sa regionom, posebno sa Republikom Srpskom, mi koji živimo u inostranstvu možda ni nemamo pravo da kažemo kakve probleme imamo, s obzirom kakve probleme imaju naši sunarodnici i u Srpskoj , Hrvatskoj, a posebno na Kosovu i Metohiji - rekao je Vlastimir Vidić, predstavnik dijaspore Minhen.

Srbi iz Republike Srpske i Srbije su jedan narod gdje god da se nalaze, smatraju njihovi predstavnici iz Austrije i Njemačke. Procjene su da samo u ove dvije zemlje živi više od milion i 200 hiljada Srba.

- Drina nije granica. Mi Republiku Srpsku i Srbiju smatramo maticom i tako je i nazivamo. Tako da svako ko taj naraviv pogrešno koristi ne razmišlja dobro - rekao je Aleksandar Saša Stanković, predstavnik srpske dijaspore u Beču.

Božidar Vučurević, generalni konzul Srbije u Minhenu, kaže da je srpska dijaspora u Njamčkoj veoma jaka i organizovana.

-Oni imaju svoja udruženja, klubove, najbolje i najljepše je što imamo srpsku dopunsku školu ona je najjača i najrazvijenija u Njemačkoj - istakao je Vučurević.

U Sloveniji živi i do 180.000 Srba koji nisu priznati kao nacionalna manjina i ne ostvaraju ni svoja politička i kulturna prava.

- Prema popisu 2002. godine 38.000 se izjasnilo kao Srbi, 48.000 kao pripadnici pravoslavne vjere, oko 140.000 nije se izjasnio ni kao vjerska ni kao nacionalna pripadnost - istakao je Krsto Šućur, predstavnik Srba Slovenija.

Ukazano je i da su srpski jezik, ćiriličko pismo, srpska istorija, kultura i tradicija, simboli srpskog naroda i da je neophodno jačanje patriotskog duha i osjećaja pripadnosti među mladima.

- Naše veze sa maticom su sjajne. Grčka nije daleko od naše zemlje, to su dvije pravoslavne zemlje - poručila je Katarina Božanić, predsjecnica Udruženja Srba "Bijeli Krin" Grčka.

- Ovo je odlična manifestacija koja doprinosi širenju bratskih veza i mnogo će toga da doprinese. Ovu energiju i ideje, mnogo će da znači ne samo nama nego i svim društvima - rekao je Miodrag Hrnjez Ljumo, predsjednik Zavičajnog kluba "Osvit" Bileća.

Naglašeno je da je skup "Јedinstvo i snaga – Srbija" uvod u mjesec obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u dijaspori.