latinica  ћирилица
01/09/2024 |  19:46 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Počela rekonstrukcija dionice magistralnog puta od Srpca do Dervente (VIDEO)

Republika Srpska nastavlja ulaganja u infrastrukturu. Počela je rekonstrukcija magistralnog puta Prvog reda 102, na dionici od Srpca do Dervente u dužini od 41,4 kilometra. Uporedo sa ovim projektom, radiće se i rehabilitacija 21 kilometra puta od Dervente ka Šešlijama.
Rekontrukcija puta Derventa-Srbac - Foto: RTRS
Rekontrukcija puta Derventa-SrbacFoto: RTRS

Vrijednost projekata veća je od 50 miliona maraka. Sredstva su obezbijedili Vlada i Putevi Republike Srpske, a rok za završetak radova je 36 mjeseci.

Zbog brojnih ulegnuća i izbočina na dionici magistralnog puta od Dervente prema Srpcu, saobraćaj za teretna vozila bio je otežan.

Rješenje višedecenijskog problema, vozači su sa nestrpljenjem čekali.

- Vozač sam kamiona i nigdje u Evropi nije bilo ovakvog puta, a kako kvalitetno rade obnovu izgledaće odlično - kaže Mladen Čabraja iz Dervente.

U prvoj fazi obnove radi se rekonstrukcija 15 kilometara iz pravca Srpca ka Derventi.

Radnici trenutno uklanjaju postojeći sloj asfalta i mijenjaju podlogu.

- U toku je zamjena postojećeg sloja ovog kolovoza, nova tamponska konstrukcija i slojevi asfalta sa uređenjem odvodnih kanala, propusta i rigola - ističe Radmilo Simić, šef gradilišta.

Na domaće, ali i svjetko tržište iz Dervente svakodnevno odlaze šleperi puni robe, zato je unapređenje infrastrukture jedan od ključnih faktora za proširenje poslovne aktivnosti, kažu privrednici.

- Desiće se značajan pomak u poboljšanju uslova privređivanja. Svaka minuta ima svoju cijenu, ako vi dobijete kamion jedan dan ranije ili kasnije, to su ogromne razlike - navodi Radovan Pazurević, direktor kompanije "Sanino".

Sonja Markelić, predsjednica Upravnog odbora kompanije "Amika" navela je da ovo preduzeće vrši transport materijala, polu-proizvoda i proizvoda između Republike Srpske i FBiH, između opština.

- Tako da mi je veoma drago jer svakoj kompaniji koja ima bilo kakav transport je od velikog interesa da on bude što efikasniji - jasna je Markelićeva.

Modernizacijom puta u Derventi očekuju bolju povezanost sa susjednim gradovima i opštinama.

- Od Doboja do Srpca razlika je 40 kilometara i veliki broj radnika ima potrebu da svoju platu zaradi u Derventi - kaže Milorad Simić, gradonačelnik Dervente.

Projekat rekonstrukcije puteva u dužini od 62 kilometra, koji su žila kucavica za Derventu, jedan je od najvećih koji se trenutno realizuju u Srpskoj.

- To je projekat vrijednosti 50.309.000 maraka. Vjerujte, radi se o projektu koji se dugo pominje i veoma je važan za ovaj kraj. Vlada Republike Srpske, resorno ministarstvo i Putevi kroz kreditna sredstva i kroz vlastita sredstva su obezbijedili novac za ovu namjenu - rekao je Milan Dakić, v.d. direktora Puteva Republike Srpske.

Oba puta biće rekonstruisana istovremeno, a za vrijeme radova vozila će se propuštati naizmjenično.

Širina novog asfalta biće od šest i po do sedam metara u zavisnosti od dionice puta.

A ako sve bude teklo planiranom dinamikom, rekonstrukcija će biti završena i prije planiranog roka od 36 mjeseci.