latinica  ћирилица
01/09/2024 |  19:47 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Koliko novca roditelji izdvajaju za povratak đaka u školske klupe? (VIDEO)

U Republici Srpskoj sutra počinje školska godina za 82.000 osnovaca i 35.000 srednjoškolaca.
Početak školske godine - Foto: RTRS
Početak školske godineFoto: RTRS

U školske klupe će sjesti i oko 9.000 prvačića.

Kupiti sve što je potrebno za školu nije ni malo jeftino a mi smo provjerili koliko je novca potrebno za povratak u školske klupe.

Za mnoge porodice kupovina knjiga i školskog pribora više nije stvar planiranja, već i ozbiljno finansijsko opterećenje. Pripremiti djecu za školu, kažu, nikada nije bilo jednostavnije, ali ni skuplje. Ponuda je velika, ali su i cijene veće u odnosu na ranije godine.

Cijene svesaka su povećane, pa tako one male koštaju oko marku, dok se sveske većeg formata prodaju po cijeni od dvije i po marke pa naviše. Puna pernica košta od 13 do 50 maraka. Cijene drvenih bojica iznose od tri do deset maraka, dok su grafitne olovke između pola marke i marku. Flomasteri su ove godine znatno skuplji, pa se mogu naći od pet do 20 maraka. Za vodene bojice, najniža cijena je dvije marke, dok za tempere treba izdvojiti do čak 20 maraka.

Da bi ovaj pribor bio adekvatno spakovan i nošen u školu, neophodna je i torba ili ruksak. Cijene ruksaka ne padaju ispod 40 KM, dok oni popularnih brendova mogu koštati i više od 150 KM.

Cijene udžbenika nisu mijenjane, ali cifra koju roditelji moraju izdvojiti nije mala.

Tako na primjer komplet udžbenika za 6. razred košta 233 marke, za sedmi 255, dok za udžbenike za 8. razred treba izdvojiti čak 275 maraka. Komplet udžbenika za 9. razred košta 264 marke.

Zavod za udžbenike i ove godine omogućio je kupovinu udžbenika i školskog pribora na rate.

- Da u ovom mjesecu omogućimo našim roditeljima malo manji pritisak na kućne budžete i da im se na taj način pomogne - rekao je v.d. generalnog direktora Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Predrag Spasojević.

Ipak postoje i one opštine i gradovi u Srpskoj koji nisu obezbijedili besplatne udžbenike. Za mnoge roditelje biće to dodatni udar na kućni budžet, jer je za opremanje jednog školarca, za kupovinu udžbenika, školskog pribora, odjeću i obuću neophodno, u novčaniku, imati više stotina maraka.