latinica  ћирилица
01/09/2024 |  19:49 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Otvoren "Kustendorf klasik" - na Mećavniku veliki broj umjetnika (VIDEO)

U etno-selu Mećavnik na Mokroj Gori otvoren je Festival klasične muzike "Kustendorf klasik". Kao i ranijih godina, festival ispunjava bogat takmičarski i revijalni program. Festival je uz prisustvo brojnih zvanica otvorio njegov osnivač Emir Kusturica. Biće završen 3. septembra dodjelom nagrada najuspješnijim takmičarima.
Kustendorf - Foto: RTRS
KustendorfFoto: RTRS

Kusturica kaže da se na pozornici Mećavnika smjenjuju veliki umjetnici i mladi koji će tek postati veliki umjetnici, otkrivajući jedan magični svijet i donoseći trijumf konstruktivnosti nad destruktivnosti.

- Kako kaže Kroče svaka umjetnost teži da bude muzika. Hoću da kažem da svaki od mladih umjetnika i svaki veliki umjetnik koji je ovdje nastupa on zapravo upotpunjuje život u kome nema smrti. Proglašavam 11. festival klasične muzike otvorenim - rekao je Kusturica.

Kustendorf KLASIK daje priliku izvođačima da prvi put nastupe na tako visokom nivou, i da podjele iskustva i utiske sa vršnjacima iz drugih zemalja.

- Sigurno će biti "odskočna daska" što se tiče poznanstava jer ovdje dolaze umjetnici i muzičari iz različitih dijelova svijeta - istakla je Anđela Tomić, Fakultet muzičke umjetnosti Beograd.

Organizatori su se potrudili da ovogodišnji festival zaisja u punom sjaju. U takmičarskom dijelu nastupiće 35 studenata muzike iz Srbije , Rusije i Bjelorusije i o nagradama "Zlatna matrijoška" odlučivaće tročlani žiri.

Svakog dana tokom cijelog dana na Mećavniku će biti različiti mini koncerti za koje će se pobrinuiti muzičke škole "Mokranjac" i "Vatroslav Lisinski" iz Beograda i Škola za muzičke talente iz Ćuprije - naglasila je Danijela Rakić, portparol Kustendorf klasik festivala.

Prve festivalske večeri nastupile su pijanistkinja Zarina Šimanskaja, i mecosopran Zinaida Carenko. Tokom festivala biće izvedene i opere "Iza operskih kulisa" srpske kompozitorke Vere Milanković, koju će izvesti Umjetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički". Biće izveden i jedistveni projekat kompozitora Aleksandra Sedlara, dramska opera "Šum šume preko polja".