latinica  ћирилица
01/09/2024 |  20:10 | Autor: RTRS

Završen dvodnevni naučni skup - Kako predavati književnost u uslovima četvrte tehnološke revolucije? (VIDEO)

U Andrićevom minstitutu u Andrićgradu završen je dvodnevni naučni skup u organizaciji Odjeljenja za književnost o temi- Kako predavati književnost u uslovima četvrte tehnološke revolucije? Prezentacijom radova učesnici su pokušali da daju odgovor na pitanje kakva je uloga književnog djela u savremenoj komunikaciji.
Višegrad - drugi dan naučnog skupa - Foto: RTRS
Višegrad - drugi dan naučnog skupaFoto: RTRS

- Književno tekst je fenomen koji se ostvaruje u punoj mjeri tek u kontekstu koji se stvara između onoga ko ga čita i onoga ko ga vodi kroz to čitanje, jer učenika još uvijek moramo voditi kroz čitanje jer on nije u stanju da samostalno pristupa tekstu. Kada prođemo kroz tekst na taj način onda uz različite moderne tehnike možemo da ga koristimo u različite druge svrhe - rekla je Biljana Gagić-Јevđović, profesorka Srpskog jezika i književnosti u Ekonomskoj školi Banjaluka.

Marina Panić, profesorka Srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji Kraljevo, ističe da treba insistirati na pedagoškim vrijednostima.

- Bez obzira na činjenicu koja negdje zastrašuje da se tehnologija razvija brzinom koju mi baš ne možemo da kontrolišemo , moramo da pronađemo vrijednosti i da insistiramo na pedagoškim vrijednostima, jer ono što stalno ponavljam i podvlačim tehnologija nikada nije naučila nikoga, a ono što uči đake jeste dobra metodologija i dobra pedagogija svakog nastavnika - istakla je Panićeva.