latinica  ћирилица
02/09/2024 |  07:43 ⇒ 09:11 | Autor: RTS

Srbi se okupljaju ispred zgrada srpskih institucija na KiM, traže da im se omogući povratak na posao

Radnici Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica okupljaju se ispred zgrade opštine u koju su u petak upali specijalci Kosovske policije. Prištinska policija četiri dana drži u blokadi zgrade srpskih institucija na sjeveru KiM. Na glavnom mostu u Mitrovici su dva blindirana i dva terenska vozila Kfora.
Kosovska Mitrovica, okupljanje Srba (foto: TANJUG/ STR/ bs) -
Kosovska Mitrovica, okupljanje Srba (foto: TANJUG/ STR/ bs)

Više desetina ljudi nalazi se ispred zgrade opštine, a kažu da imaju jedan cilj - da im se omogući da se vrate na svoja radna mjesta.

Ispred zgrade Privremenog organa nalazi se nekoliko pripadnika tzv. kosovske policije i nekoliko parkiranih džipova.

Na objektu u Sjevernoj Mitrovici, u kojem su se nalazili sjedišta Kosovsko-mitrovačkog okruga, PIO fonda i Kancelarije za Kosovo i Metohiju sinoć su postavljene tri improvizovane papirne table za nazivima privremenih prištinskih institucija.

Takođe, tabla je jutros postavljena i na zgradi Privremenog organa Kosovske Mitrovice.

Dok su postavljane improvizovane table, ispred objekta se nalazio jedan policijski džip i nekoliko policajaca, dok je takozvana kosovska policija bila raspoređena i na svim raskrsnicama koje vode do te zgrade.

I na objektu u Leposaviću, gdje je do petka radio Privremeni organ opštine Leposavić, Institut za srpsku kulturu, Saobraćajna škola, i gdje se nalaze i kancelarije mnogobrojnih organizacija, danas su privremeno postavljena dva papira sa nazivom privremenih prištinskih institucija.

Zgrade srpskih institucija u četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije i dalje su blokirane, a ispred njih je takozvana kosovska policija.

Kfor je pojačao prisustvo na glavnom mostu u Kosovskoj Mitrovici.

Akcije policije na sjeveru pokrajine utiču na bezbjednost, stabilnost i mir, poručila je misija Unmik, poslije razgovora predstavnika Srpske liste sa šeficom te misije na Kosovu i Metohiji Karolin Zijade.

Srpska lista je zatražila hitnu akciju međunarodnih predstavnika.

- NATO je veoma razočaran akcijama na sjeveru Kosova i Metohije koje nisu koordinirane sa Kforom, navela je portparolka Alijanse Fara Daklala.

Državni vrh Srbije ocenjuje da je na dijelu pokušaj da se isprovocira reakcija i poručuju da je izbor politička borba.