latinica  ћирилица
02/09/2024 |  08:16 ⇒ 10:03 | Autor: sputniknews.com

Putin objasnio glavni razlog konflikta u Ukrajini: Sistematična antiruska politika Zapada

Glavni razlog tragedije koja se trenutno dešava u Ukrajini je sistematična antiruska politika koju vodi kolektivni Zapad na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin za list "Onoodor" uoči posjete Mongoliji.
Vladimir Putin (foto: arhiva/EPA-EFE/ALEXEI FILLIPOV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Vladimir Putin (foto: arhiva/EPA-EFE/ALEXEI FILLIPOV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

- Tokom protekle dekade oni su željeli da uspostave potpunu kontrolu nad Ukrajinom. Finansirali su nacionalističke i antiruske organizacije, usađivali su u građane koncept da je Rusija vječni neprijatelj Ukrajine, neprijatelj njenog postojanja - navodi se u pisanom intervjuu ruskog lidera za mongolski list.

Ukrajina je postala moneta za potkusurivanje zarad realizacije geopolitičkih ambicija Zapada koji podrazumeva da Kijev pretvori u oruđe za borbu protiv Rusije, što i predstalja oličenje destruktivne strategije Zapada, naveo je ruski predsjednik.

- Zapadne elite nastavljaju da pružaju kijevskom režimu potpunu političku, finansijsku i vojnu podršku smatrajući Ukrajinu oruđem za borbu protiv Rusije. Mi to veoma jasno vidimo i nastavljamo da ispunjavamo sve zadatke u okviru specijalne vojne operacije kako bi u potpunosti osigurali bezbjednost Rusije i njenih građana - istakao je Putin.

Ruski predsjednik se osvrnuo i na istoriju rusko-ukrajinskih odnosa, te rekao da su bivši lideri Sovjetskog Saveza odigrali veoma negativnu ulogu u vezi sa trenutnom situacijom u Ukrajini.

Prema njegovim riječima, proces stvaranja Ukrajine počeo je odmah nakon revolucije 1917. godine kada su na toj teritoriji počele da nastaju nestabilne i kratkotrajne kvazidržavne formacije bez jasnih granica.

- Granice saveznih republika u sastavu SSSR su se pravile poprilično proizvoljno, na osnovu takozvane proleterske potrebe. Tako je, recimo, Ukrajini bio dodijeljen Donbas koji je bio naseljen u najvećoj mjeri Rusima - ocijenio je.

Potom je Staljin, nakon Drugog svetskog rata, Ukrajini dodijelio i određene teritorije Poljske, Rumunije i Mađarske, koje su postale neotuđivi dio teritorije Sovjetskog Saveza, da bi nakon svega toka Hruščov faktički poklonio Ukrajini Krim.

- Potrebno je razumijeti da su sovjetski lideri odluke donosili u uslovima geopolitičke realnosti tog vremena, ne pomišljajući da će SSSR jednog dana prestati da postoji i da će se raspasti po tim vještački iscrtanim granicama - naglasio je.

Osvrnuo se i na situaciju sa ruskim novinarima na Zapadu rekavši da se tako nešto direktno kosi sa demokratskim principima slobode govora. Kritikovao je i zabrane koje se uvode protiv ruskih sportista naglasivši da se one kose sa principima nedopustivosti politizacije sporta.

Govoreći o Mongoliji, Putin je rekao da je saradnja sa tom bivšom sovjetskom republikom jedan od važnijih prioriteta politike Ruske Federacije na evroazijskom pravcu, te da je siguran da će ona u budućnosti biti sadržajnija i plodotvornija i biti od uzajamne koristi.

Dodao je da se trenutno vode pregovori o isporukama ruskih energenata u Mongoliju po povoljnim uslovima što će dodatno uticati na razvoj ekonomije i infrastrukturu te zemlje.

Inače, Putin će u Ulan Bator stići 3. septembra u jednodnevnu posjetu nakon čega će otići u Vladivostok gdje će učestvovati na Istočnom ekonomskom forumu.