latinica  ћирилица
02/09/2024 |  09:08 ⇒ 15:37 | Autor: Agencije

Srbi sa sjevera KiM pokušali da dođu do svojih radnih mjesta, policija im nije dozvolila

Četvrti je dan kako policija tzv. države Kosovo drži u blokadi zgrade srpskih institucija na sjeveru Kosova i Metohije. Zaposleni u Fondu PIO za Kosovo i Metohiju, Kosovskomitrovičkom upravnom okrugu, Centru za socijalni rad i u prostorijama Kancelarije za KiM razišli su se nakon što su pokušali da dođu do svojih radnih mjesta jer im policajci naoružani dugim cijevima to nisu dozvolili.
Kosovska Mitrovica, okupljanje Srba (foto: TANJUG/ STR/ bs) -
Kosovska Mitrovica, okupljanje Srba (foto: TANJUG/ STR/ bs)

Vulin: Zašto Kurti nije pod američkim sankcijama?

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin istakao je da premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti ne radi ništa samostalno, kao i da je posljednji napad na Srbe na sjeveru Kosova i Metohije dogovoren i podržan od Kvinte, EU i NATO-a.

- Pozivati Kvintu da zaštiti Srbe od Kurtija ima efekta kao kada se od EU traži da održi reč i formira Zajednicu srpskih opština - poručio je Vulin u Vladivostoku povodom upada takozvane kosovske policije u zgrade srpskih institucija na sjeveru Kosova i Metohije.

On je ukazao da se čak i Kfor pravi nenadležan, dok komandant ove vojne misije šalje zamjenika na sastanak sa liderima Srba kako se ne bi obavezao na djelovanje.

Stano: Što pre održati sastanak Beograda i Prištine

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je, povodom najnovijih dešavanja na KiM, da EU prenosi prištinskim vlastima svoj stav i zabrinutost zbog niza nekoordinisanih i jednostranih koraka i upozorio da će "neuspjeh strana u deeskalaciji tenzija imati posljedice".

Stano je na brifingu za novinare u Briselu rekao da je u ovoj fazi cilj EU da se što prije održi nova runda dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača, ali nije naveo kada bi do tog sastanka moglo da dođe.

On je, na pitanje Tanjuga koje konkretne korake će EU preduzeti nakon što je takozvana kosovska policija upala u srpske institucije i onemogućila zaposlenima da dođu na svoja radna mesta, istakao da EU smatra da je rjieč o još jednom nekoordinisanom jednostranom koraku, koji veoma nije od pomoći, a koji ima kapacitet da poveća tenzije i dovede do dalje eskalacije već nestabilne situacije na terenu.

Okupljeni Srbi se razišli

Zaposleni u Fondu PIO za Kosovo i Metohiju, Kosovskomitrovičkom upravnom okrugu, Centru za socijalni rad i u prostorijama Kancelarije za KiM razišli su se nakon što su pokušali da dođu do svojih radnih mjesta jer im policajci naoružani dugim cijevima to nisu dozvolili.

Simić: Pozivam KFOR, Kvintu, EULEKS da podrže Srbe i preduzmu konkretne akcije 

Potpredsjednik Srpske liste i direktor Direkcije PIO fonda za Kosovo i Metohiju Igor Simić pozvao je danas KFOR, UNMIK, EULEKS i zemlje Kvinte da dođu i podrže sve koji nisu mogli da uđu u srpske institucije na sjeveru Kosova i Metohije i da im omoguće da ostvare pravo na rad.