latinica  ћирилица
02/09/2024 |  09:11 | Autor: SRNA

Srpski povratnici u selu Gubin žive bez vode

Malobrojni srpski povratnici u srpskom selu Gubin kod Livna decenijama žive bez vode, a povratnički život im dodatno otežava i loš makadamski put.
Česma - Foto: RTRS
ČesmaFoto: RTRS

Obrad Vukovljak iz Udruženja "Ognjište" iz Gubina izjavio je Srni da danas u ovom selu živi trisedesetak povratnika, mahom starije životne dobi.

Vukovljak je rekao da mještani ovog sela vodu kupuju u cisternama u Livnu, jer kada je sušna godina, kao što je ova, nema kiše koja bi napunila bunare.

On je naglasio da je voda neophodna malobrojnim srpskim povratnicima koji žive u ovom selu, ali da im je neophodan i dobar put, budući da su im najbliža prodavnica i ljekar udaljeni oko 50 kilometara u Livnu.

- Prašina i rupe su naša svakodnevnica. To nam stvara dodatne probleme jer se auta uništavaju i teško se dolazi do odredišta - naveo je Vukovljak.

On je podsjetio da gradske vlasti u Livnu ne vode dovoljno računa o mještanima ovog sela, što je i vidljivo.

- Apelujemo na vlasti u Livnu, Federaciji BiH i Republici Srpskoj da nam pomognu, da nam se napravi put i obezbijedi voda. Tragično je da u 21. vijeku ljudi žive faktički odsječeni od svijeta - poručio je Vukovljak.

U ovom selu u srcu Dinare, iako malobrojni srpski povratnici opstaju i uprkos brojnim problemima, jedan od njih je i loš signal za mobilnu telefoniju.