latinica  ћирилица
02/09/2024 |  11:25 ⇒ 11:29 | Autor: SRNA

Svečano otvaranje "Dana Srpske u Srbiji" 20. septembra u Beogradu

Dvanaesta manifestacija "Dani Srpske u Srbiji" biće svečano otvorena 20. septembra u Narodnom pozorištu u Beogradu, a programi iz Srpske biće predstavljeni u 12 gradova Srbije.
"Dani Srpske u Srbiji" -
"Dani Srpske u Srbiji"

Iz Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, koje je organizator, očekuju da će manifestaciju i ove godine, uz blagoslov Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija, otvoriti predsjednik Srpske Milorad Dodik, a svojim prisustvom uveličati brojne visoke zvanice.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović istakao je u izjavi Srni da će ova manifestacija kroz različite programe doprinijeti očuvanju srpskog nacionalnog identiteta, jezika, pisma, pravoslavne vjere, kulture i tradicije.

On je naveo da će program ovogodišnjeg otvaranja biti priča o sabornosti srpskog naroda podstaknuta idejom Svesrpskog sabora, koji je održan 8. juna u Beogradu.

- Poruka koju ćemo poslati sa svečanog otvaranja i sa svih programa ovogodišnje manifestacije `Dani Srpske u Srbiji` jeste da nam jedinstvo i sabornost nikada nisu bili potrebniji - rekao je Cicović.

On je naglasio da će izuzetno bogat kulturni program manifestacije biti osnažen pratećim programom u okviru susreta privrednika Republike Srpske i Srbije na kojima će se predstaviti i investiciona ponuda Srpske za potencijalne investitore iz Srbije.

- Poseban akcenat na ovim privrednim susretima stavićemo na saradnju malih i srednjih preduzeća Republike Srpske i Srbije. Gradove domaćine posjetiće delegacije gradova i opština iz Republike Srpske koji imaju potpisane sporazume o saradnji i bratimljenju sa gradovima i opštinama u Srbiji, koje će predvoditi predstavnici Vlade Republike Srpske i Predstavništva Srpske u Srbiji - rekao je Cicović.

On je istakao da se Predstavništvo kao organizator trudilo da i ovogodišnje izdanje tradicionalne manifestacije "Dani Srpske u Srbiji" bude doprinos ukupnoj saradnji Srpske i Srbije.

Cicović je naveo da se poema pod naslovom "Sabornost", koja će tada biti izvedena, razvijena scenska forma u oblasti dramske i umjetničke igre, "najbliže može okarakterisati kao dramski mjuzikl na osnovama nematerijalnog kulturnog nasljeđa i prelomnih istorijskih tačaka".

Prema njegovim riječima, mozaička struktura programa svečanog otvaranja zasnovana je na odnosima scenske igre i narativne dramske interpretacije glumaca, povezanih guslarskim "kopčama" i operskim arijama koji će doprinijeti razvoju dramske radnje.

- Posebnu vrijednost programu svečanog otvaranja daće scenska režija svjetlosnih i zvučnih efekata i ta važna poruka nikada potrebnijeg jedinstva i sabornosti srpskog naroda - ponovio je Cicović.

On je naveo da će program otvaranja, čiji je režiser Dragan Elčić, realizovati vrhunski profesionalci - hor i umjetnički ansambl Ministarstva odbrane Srbije "Stanislav Binički", vokali Ana Stanković, Nevena Đoković i Filip Vučić, Biljana Đurović u ulozi naratora, te glumac Željko Erkić, dok će se sa guslama i harmonikom predstavti Bojana i Nikola Peković, a nastupiće i plesno-baletska trupa "Una Saga Serbika".

Prema programu, 21. septembra će "Dani Srpske u Srbiji" biti upriličeni u Kragujevcu, Kraljevu i Subotici.

U Kragujevcu će nastupiti pozorište iz Prijedora sa predstavom "Kauboji", u Kraljevu banjalučka etno-grupa "Trag", a u Subotici će biti izvedena monodrama "Tuga koja traje cijeli život", koja je ove godine izvedena u Donjoj Gradini na Dan sjećanja na proboj logoraša iz koncentracionog logora Јasenovac, jednog od najvećih i najstrašnijih logora smrti u Evropi koji je postojao u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj od 1941. do 1945. godine.

Simfonijski orkestar Narodnog pozorišta Republike Srpske održaće koncert u Subotici 23. septembra.

Istog dana u Kruševcu Banjalučko studentsko pozorište predstaviće se komedijom "Milka i Neđo", a u Požarevcu će Gradsko pozorište Trebinje izvesti predstavu "Orkestar Titanik".

Za 24. septembar najavljeno je da će u Јugoslovenskj kinoteci u Beogradu biti upriličena beogradska premijera dokumentarnog filma: "Magla u rukama", o životu i stvaralaštvu književnika Đure Damjanovića, a u Narodnom pozorištu u Beogradu, Gradsko pozorište "Semberija" iz Bijeljine odigraće predstavu "Pevanje i ćutanje Sofke Nikolić".

Istog dana, u Novom Sadu Narodno pozorište iz Istočnog Sarajeva izvešće scenski omnibus "Glumac", dok će se Somborcima zajedničkom predstavom "Kroz život sa Veljom" predstaviti Gradsko pozorište "Јazavac" iz Banjaluke i Gradsko pozorište Gradiška.

U Nišu će biti održan koncert Etno-grupe "Iva" iz Doboja.

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, Predstavništvo Srpske u Grčkoj i Etnografski institut Srpske akademije nauka i umetnosti kao izdavači će u srijedu, 25. septembra, u Beogradu predstaviti monografiju autora Gordane Blagojević "Nevidljivi heroji Grčke", koja govori o nesebičnoj pomoći koju su dobri ljudi Grčke pružali djeci iz Republike Srpske i Srbije tokom ratnih dejstava devedesetih godina na teritoriji nekadašnje Јugoslavije.

U Beogradu će istog dana biti predstavljen i dokumentarni film: "Јeni, malo svjetlo sa zapada" i "Pečat braće Ljubojevića".

Vranjanci će 25. septembra moći da uživaju u koncertu banjalučke grupe "One tri", dok će u Sremskoj Mitrovici biti izvedena predstava "Pjesnik i ambasador", koja baštini lik i djelo Јovana Dučića.

Manifestacija "Dani Srpske u Srbiji" svečano će biti zatvorena u Kulturnom centru u Zrenjaninu u četvrtak, 26. septembra.