latinica  ћирилица
02/09/2024 |  11:44 ⇒ 11:53 | Autor: TANЈUG

Lavrov: Postupci Zapada protiv Telegrama slični zloupotrebi globalizacije

Postupci zapadnih zemalja usmjereni protiv aplikacije "Telegram" u svjetlu slučaja hapšenja osnivača Pavela Durova slični su njihovoj zloupotrebi globalizacije, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov (foto: EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA / POOL) -
Sergej Lavrov (foto: EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA / POOL)

- Ono što Zapad pokušava da uradi sa Telegramom i drugim platformama koje trenutno nisu svima poznate zbog onoga što se desilo u Francuskoj slično je zapadnoj zloupotrebi globalizacije - rekao je Lavrov u obraćanju studentima Moskovskog državnog instituta međunarodnih odnosa Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Lavrov je podsjetio da slučaj Durova nije prvi, te da je osnivač Mete Mark Zakerberg pozvan u Senat Kongresa SAD i da je pristao da sarađuje.

On je dodao da se Zapad "ne ponaša pristojno prema drugim većim platformama".

Durov, koji je rođen u Rusiji, priveden je na pariskom aerodromu 24. avgusta pod optužbom za kriminalnu upotrebu njegove aplikacije za razmjenu poruka, uključujući terorizam, dječiju pornografiju, trgovinu drogom, pranje novca i prevaru. On je pušten u srijedu, 28. avgusta, uz kauciju od pet miliona evra i zabranjeno mu je da napusti Francusku.

Francuski mediji prenijeli su da je Durov pristao da sarađuje sa francuskim istražiocima i omogućio pristup svom telefonu. Makron je razgovarao o pritvoru Durova, koji, sem francuskog državljanstva, ima i pasoš Ujedinjenih Arapskih Emirata, sa predsjednikom Emirata Mohamedom bin Zajedom el Nahjanom dan nakon što je Durov uhapšen na aerodromu.