latinica  ћирилица
02/09/2024 |  12:01 ⇒ 12:02 | Autor: TANЈUG

Srpski paraolimpijac Nebojša Đurić se povukao sa POI u Parizu

Srpski reprezentativac u paraatletici Nebojša Đurić odlučio je poslije konsultacija sa ljekarom da se povuče sa takmičenja u bacanju diska u kategoriji F56 na Igrama u Parizu zbog proživljene traume tokom prethodna tri dana, saopštio je danas predsjednik Paraolimpijskog komiteta Srbije Zoran Mićović.
Paraolimpijski komitet Srbije -
Paraolimpijski komitet Srbije

Đuriću je prije tri dana oduzeta srebrna medalja u bacanju kugle na Igrama u Parizu.

- Đurić je nastupio na atletskom takmičenju na POI u Parizu na kojima je hicem od 11,98 metara osvojio srebrnu medalju. Odlukom sudijskog žirija posle žalbe na rekvizit koji je koristio, svi Nebojšini rezultati na ovom takmičenju su poništeni. Nebojša je ostao bez medalje i plasmana. Službenici POKS, i ja lično, smo u stalnoj komunikaciji sa rukovodstvom Svetske paraatletike, a obavili smo i razgovor sa predsednikom Međunarodnog paraolimpijskog komiteta Endrjuom Parsonsom u pokušaju da dođemo do svih zapisnika koji se tiču klupe sa koje je Nebojša bacao kuglu - naveo je Mićović.

- Klupa o kojoj je riječ je u upotrebi od POI u Tokiju i Nebojša se na njoj do sada takmičio na dva svetska prvenstva - u Parizu 2023. i u Kobeu 2024. godine kada je osvojio srebrnu medalju. Ovaj rekvizit je prošao sve prethodne kontrole tokom POI u Parizu, kao i zvaničnu kontrolu neposredno prije Nebojšinog nastupa, i odobren je za korišćenje kao potpuno ispravan - dodao je predsjednik POKS.

On je naveo da bez tog odobrenja klupa nije mogla biti izneta na borilište.

- Šokirani smo samom odlukom da se Nebojšini rezultati ponište i da mu se oduzme medalja, a još više smo zaprepašćeni činjenicom da ni posle dan i po od upućenog zahtjeva da nam se dostave svi zapisnici u vezi sa takmičenjem, uključujući i sastav sudijske komisije i njihovu odluku sa obrazloženjem, ova dokumenta nismo dobili. Očito imaju problem da brane svoju odluku o diskvalifikaciji Đurića zbog čega nas drže u mraku. Đurić je posle konsultacija sa ljekarom našeg tima odlučio da se povuče sa takmičenja u bacanju diska u kategoriji F56 zbog proživljene traume tokom prethodna tri dana - istakao je Mićović.

On je istakao da je Đurić dobio veliku podršku sa svih strana.

- Pozivam javnost da podrži Đurića i njegovog trenera, bivšeg prvaka sveta, Miloša Zarića da ostvare svoja prava. Imajte na umu da im je nakon takmičenja čak uručen i zvaničan poziv na ceremoniju dodjele medalja. Poslije konsultacija sa pravnim timom smo na pragu odluke da podnesemo tužbu protiv Svjetske paraatletike - rekao je Mićović.

- Moram da napomenem da dobijamo ogromnu podršku sa svih strana. Kako od pojedinaca i institucija iz Srbije, tako i od naših kolega i sportista ovde iz skoro svih zemalja. Posebno nam znači podrška našeg Ministarstva za sport koje nam je uz riječi ohrabrenja dalo i podršku, pravnu i svaku drugu, da ovaj slučaj isteramo do kraja. Paraolimpijski komitet Srbije je uvijek stajao, i stajaće, iza svojih sportista i članova - zaključuje se u saopštenju Mićovića.