latinica  ћирилица
02/09/2024 |  12:11 ⇒ 13:20 | Autor: TANЈUG

Stojković: Meč protiv Španije veliki praznik fudbala, očekujem podršku navijača

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković izjavio je danas da je za njegov tim veliki praznik da igra sa Španijom, koja je u julu osvojila titulu na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj.
Dragan Stojković Piksi (foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ) -
Dragan Stojković Piksi (foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ)

Fudbaleri Srbije su danas u Staroj Pazovi počeli pripreme za duele protiv Španije i Danske u Ligi nacija.

- Predstoji nam veliki praznik fudbala, za srpski fudbal bogata jesen. Igrati sa Španijom je veliki praznik, vidjeti sve njihove zvijezde takođe, ali očekujem podršku za naš tim. Potrebno im je dati vjetar u leđa. A biće debitanata, nisam ih zvao da bih pokazao da sam ja hrabar. Neko od njih će debitovati - rekao je Stojković u Staroj Pazovi.

Srbija će 5. septembra na stadionu "Rajko Mitić" dočekati Španiju u meču prvog kola grupe A4 Lige nacija.

Stojković je govorio i o reakciji navijača poslije neuspeha na EP u Njemačkoj.

- To je njihovo pravo, raspoloženja se mijenjaju. Trener Zvezde Vladan Milojević je sad Bog jer je pobijedio Bode Glimt, a da nije već bi ga sahranili. To je fudbal. Mi smo nerealni... Kad me pitaju kako niste pobijedili Sloveniju na EP... A jeste li vidjeli kako je Slovenija igrala protiv Portugalije? Ako su oni loši, a mi ne možemo da ih pobijedimo, a igrači im dođoše u naš klub. Samo treba da budemo realni, da košarkaši nisu uzeli medalju isto bi bilo, onda vaterpolisti... Od tretmana koji nisu zaslužili do toga da su heroji nacije... Idemo iz krajnosti u krajnost - istakao je Stojković.

Španija je 14. jula u finalu EP pobijedila selekciju Engleske 2:1.

- Na meni je da pripremim ekipu kako bi trebalo. Naša sudbina je da krećemo od najtežih, bio je Brazil, Engleska, sad je Španija... Zanima me šta će da bude četvrto... Nećemo da se predamo, to je motiv više da se pokažeš protiv najboljih. Da li smo desetkovani? To je veliki znak pitanja. Ovi momci koji su ovdje trebalo bi da iskoriste šansu. Ako se pokažu, neće ih tenk izbaciti iz tima - naveo je selektor Srbije.

Stojković je naveo da ima ideju ko će da bude novi kapiten i vođa Srbije.

- Moram da razgovaram sa igračima, da li su spremni za tu ulogu. Važno je kako ekipa igra. Imamo igrače koji nisu tu, vidjećemo da li će biti u budućnosti. Fokusirani smo na igrače koji su ovdje i oni zaslužuju podršku. Hvala im što su se odazvali. Oni su sada u centru pažnje - naveo je Stojković.

On je istakao da mora da motiviše ekipu za duel sa Španijom.

- Cijela javnost gleda kako ste izgubili utakmicu, a na nama je da nađemo motivisanost. Kad ako ne sada protiv ekipe koja je najbolja u Evropi, možda i na svijetu. Privilegija je kada vam dolazi šampion Evrope. Nema lakih protivnika. Dobra igra će ti dati motiv više, tako će povjerenje da se vrati. Јedna utakmica mijenja sve. Imamo svježu krv, probaćemo da se pripremimo - dodao je selektor.

Stojković je istakao da će Srbija imati šest jakih utakmica u Ligi nacija.

- Mi smo se izborili da Srbiju dovedemo u A diviziju, mjesto nam je među najboljima, to ne treba niko da zaboravi. Opstati u toj Ligi A je jedan od ciljeva i formiranje tima. Trebalo bi da vidimo da li igrači mogu da se izbore sa pritiskom, da se stvori kostur tima koji će u martu da krene u borbu za SP. Došlo je do dosta promjena u odnosu na prije dva mjeseca. Tu su sada Nedeljković, Belić, Simić, Aleksić, Ivanović, golman Јovanović... - rekao je Stojković.

Srbija će 8. septembra u meču drugog kola grupe A4 Lige nacija gostovati selekciji Danske u Kopenhagenu.

- Mi smo u kremu fudbala, a sada bi trebalo da pokažemo da nam je tu mjesto. Treba da ostanemo u ovoj Ligi nacija i da se ekipa pripremi najbolje za ono što je čeka, a to je da odemo na treće uzastopno veliko takmičenje. Ne zavisi sve od mene, nego i od igrača i od šanse koja će im se pružiti. To je pogled na ovo što nas očekuje - zaključio je Stojković.