latinica  ћирилица
02/09/2024 |  12:56 ⇒ 12:59 | Autor: RTRS

Počela školska godina; U školskim klupama skoro devet hiljada prvačića

Nova školska godina u Republici Srpskoj počela je danas za 82.000 osnovaca i 35.000 srednjoškolaca. Prvi put u školskim klupama danas je i skoro devet hiljada prvačića.
Čubrilović u posjeti Osnovnoj školi - Foto: RTRS
Čubrilović u posjeti Osnovnoj školiFoto: RTRS

Vlada Srpske i ove školske godine obezbijedila je besplatne udžbenike skoro polovinu ukupnog broja učenika osnovnih škola.

Počela je i kampanja "Vozači, škola je za nas, oprez je za vas" koja je predstavljena u OŠ "Јovan Cvijić" u Banjaluci i Umjetničkoj školi "Vlado Milošević", koju je posjetio i ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović.

Svaki početak školske godine veoma je izazovan za učesnike saobraćaja. Gužve na banjalučkim ulicama posebno su velike prvog školskog dana, zbog čega resorno ministarstvo i Agencija za bezbjednost saobraćaja zajedničkim snagama rade na edukaciji svih učesnika u saobraćaju. Ove godine resorni ministar Nedeljko Čubrilović posjetio je Umjetničku školu "Vlado Milošević".

- Možemo reći da te dvije institucije zaista doprinose razvoju bezbjednosti saobraćaja u Republici Srpskoj, a đacima, učesnicima u saobraćaju poželimo samo da prihvataju njihove savjete i sugestije i da se ponašaju onako kako to mnogo iskusniji preporučuju - rekao je Čubrilović.

- Današnje predavanje, odnosno akcija koju je pokrenuo Auto-moto savez u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i veza svakako će značajno doprinijeti bezbjednosti učenika, to nam je na prvom mjestu - rekao je Damir Јovanović, UŠ "Vlado Milošević".

Tradicionalno je organizovana i preventivna kampanja Auto-moto saveza Republike Srpske "Vozači, škola je za nas, oprez je za vas".

Mladen Petrović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, rekao je da je namjera da upute i podigu svijest i vozača, a posebno đaka, koji će sutra biti učesnici u motornom saobraćaju, a danas su kao pješaci među najugroženijim učesnicima.

Zoran Stevanović, generalni sekretar AMS Republike Srpske, rekao je da će službe AMS obići sve škole i raditi sa djecom, pošto AMS ima formirane saobraćajne sekcije u svim osnovnim školama.

- U ovih mjesec dana, biće obuhvaćeno oko 9.000 prvačića koji su upisani u ovu školsku godinu - naglasio je Stevanović.

Uspješan početak škole učenicima i nastavnicima u Banjaluci poželio je i gradonačelnik Draško Stanivuković. Naglasio je da su besplatni udžbenici odlična politika Gradske uprave Banjaluka i Vlade Srpske.

- Vlada Republike Srpske je to uradila za prva četiri razreda osnovnih škola. To je sjajna politika i podržavamo je. Ko god bio na čelu, mi podržavamo dobre odluke. Mi smo donijeli odluku da to uradimo za učenike od petog do devetog razreda - naveo je on.

Vlada Srpske i ove školske godine obezbijedila je besplatne udžbenike za skoro 50 odsto ukupnog broja učenika osnovnih škola, za šta je izdvojeno oko pet miliona maraka.