latinica  ћирилица
02/09/2024 |  13:40 ⇒ 13:50 | Autor: Agencije

Slovenija: Potvrđena tri slučaja virusa Zapadnog Nila

Dvije osobe zaraže virusom Zapadnog Nila primljene su na Odjeljenje za zarazne bolesti i febrilna stanja Kliničkog centra Maribor.
Komarac (foto: EPA/U.S. Centers for Disease Control and Prevention - ilustracija) -
Komarac (foto: EPA/U.S. Centers for Disease Control and Prevention - ilustracija)

Nacionalni institut za javno zdravstvo saopštio je da su potvrđena prva tri ovogodišnja slučaja zaraze virusom Zapadnog Nila, te da su sva tri slučaja zaraze registrovana na sjeveroistoku zemlje, u Pomurju i Podravlju.

Dvije zaražene osobe hospitalizovane su na Odjeljenju za zarazne bolesti i febrilna stanja Kliničkog centra Maribor.

Јedna osoba je imala blaži oblik bolesti i već je otpuštena, a druga ima određene komplikacije, ali nije životno ugrožena, rečeno je iz Kliničkog centra.

Ove godine zabilježeni su slučajevi zaraze u Hrvatskoj, Srbiji, Albaniji, te nekim zemljama EU, Italiji, Austriji, Mađarskoj, Španiji, , Francuskoj, Bugarskoj, Njemačkoj i Rumuniji.

Virus je otkriven 1937. godine u sjeverozapadnoj Ugandi, a većina ljudi ne oboli nakon uboda zaraženog komarca, jer u približno 80 odsto slučajeva zaraza prolazi bez simptoma.

Virus Zapadnog Nila, koji prenose komarci se najčešće javlja u toplijim mjesecima, kada su komarci najaktivniji. Vrlo rijetko se virus među ljudima prenosi putem transfuzije, tkiva ili doniranih organa.