latinica  ћирилица
02/09/2024 |  15:43 ⇒ 17:36 | Autor: RTRS

Najtoplije ljeto u Banjaluci ikada

Ovogodišnje ljeto sa srednjom temperaturom od 24,8 stepeni Celzijusovih u junu, julu i avgustu bilo je najtoplije ljeto u Banjaluci od kada se vrše mjerenja, rečeno je u Hidrometeorološkom zavodu Republike Srpske.
Vrbas - Foto: RTRS
VrbasFoto: RTRS

- Avgust bio vrlo topao u cijelom regionu, a sa srednjom mjesečnom temperaturom u Banjaluci od 25,8 stepeni ovo je, takođe, bio najtopliji avgust od kad se vrše mjerenja. Avgust ove godine bio je 3,6 stepeni topliji od prosjeka, a bio je i 1,3 stepena topliji od prethodno najtoplijeg avgusta iz 2012. godine - naveli su iz HMZ-a.

Iz Hidrometeorološkog zavoda su naveli da su oboreni i rekordi za srednju minimalnu i srednju maksimalnu temperaturu.

U Banjaluci je ovog avgusta registrovana pojava 30 tropskih dana /dani sa temperaturom iznad 30 stepeni Celzijusovih/, a jedino je 20. jula maksimalna temperatura bila malo manja od 30, odnosno 28,9 stepeni.

- Broj zabilježenih tropskih noći /minimalna temperatura viša od 20 stepeni tokom cijele noći/ u avgustu ove godine najveći je u jednom mjesecu. Apsolutno maksimalna temperatura za avgust nije dostignuta, ali i uprkos tome ovo bio najtopliji avgust od kada se vrše mjerenja. Apsolutni maksimum za Banjaluku za avgust iznosi 41,8 stepeni iz 2017. godine, a ove godine 39,8 stepeni - naveli su iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Prethodno je najveći broj, pet tropskih noći, zabilježen u avgustu 2018, a ove godine je bilo devet tropskih noći.

Iz Hidrometeorološkog zavoda istakli su da je ukupno ovo ljeto odnosno jun, jul i avgust sa srednjom temperaturom od 24,8 stepeni Celzijusovih bilo najtoplije ljeto u Banjaluci od kada se vrše mjerenja.

Pojedinačno, jul i avgust bili su najtopliji ikada takođe. Cijelo ljeto je bilo za 2,8 stepeni toplije od prosjeka.

- Ovo je ljeto sa najvećim brojem tropskih dana, čak 70. Prethodni maksimum je zabilježen u ljeto 2012. kada je bilo 67 tropskih dana - naveli su iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.