latinica  ћирилица
02/09/2024 |  15:45 ⇒ 15:48 | Autor: SRNA

Folksvagen upozorio na moguće zatvaranje fabrika

Folksvagen je saopštio da više ne može da se isključi mogućnost zatvaranja fabrika u Njemačkoj dok traži načine da uštedi nekoliko milijardi evra u pokušaju da smanji troškove.
Folksvagen (foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK - ilustracija) -
Folksvagen (foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK - ilustracija)

Proizvođač automobila smatra da su jedna velika fabrika vozila i jedna fabrika komponenti u Njemačkoj zastarjele, saopštio je njen radnički savjet i obećao "žestok otpor" planu izvršnog odbora.

Folksvagen je saopštio da se osjeća prinuđenim da prekine program zaštite radnih mjesta koji je na snazi od 1994. godine i koji sprečava otpuštanje radnika do 2029. godine.

- Situacija je izuzetno napeta i ne može se prevazići jednostavnim mjerama za smanjenje troškova - naveo je generalni direktor Folksvagena Tomas Šefer u pisanoj izjavi.

On je dodao da će sve mjere biti razmotrene sa radničkim savjetom.

Folksvagen, koji ostvaruje većinu prodaje vozila ove automobilske grupacije, prvi je podvrgnut smanjenju troškova s ciljem da uštedi deset milijardi evra do 2026. godine.

Uprava pokušava da racionalizuje potrošnju da bi kompanija preživjela prelazak na električne automobile.

- Teško ekonomsko okruženje, novi konkurenti u Evropi i opadajuća konkurentnost njemačke privrede doveli su do toga da ovaj proizvođač automobila mora da se više potrudi - rekao je izvršni direktor Folksvagen grupe Oliver Blume.