latinica  ћирилица
02/09/2024 |  16:09 ⇒ 16:18 | Autor: RTRS

CIK odbio 327 kandidata za predsjednike i zamjenike predsjednika biračkih odbora - u Sokocu 13 lica povezanih sa SDS-om

Centralna izborna komisija BiH potvrdila je danas da je odbijeno 327 kandidata prijavljenih na javne konkurse za imenovanje predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora u osnovnim izbornim jedinicama u BiH za predstojeće lokalne izbore koji će biti održani 6. oktobra.
CIK - Foto: RTRS
CIKFoto: RTRS

Na sjednici je naglašeno da kandidati za ova mjesta trenutno prolaze obuke kako bi bili spremni za izbore, dok će konačna lista potvrđenih kandidata biti objavljena nakon što se završe sve provjere i utvrdi konačan broj kandidata za predsjednike i zamjenike predsjednika biračkih odbora.

Predsjednik CIK-a Irena Hadžiabdić naglasila je na sjednici da ova institucija štiteći integritet izbornog procesa ne smije dozvoliti da na mjestima predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora budu osobe koje su bliske političkim aktivnostima.

- Izazovan je zadatak imenovati više od 8.500 ljudi širom BiH iz sjedišta CIK-a - navela je Hadžiabdićeva.

CIK je uklonio imena 13 kandidata za predsjednike i zamjenike predsjednika biračkih odbora u Sokocu. U postupku je utvrđeno da je riječ o licima koji su blisku SDS-u.

Član CIK-a Vlado Rogić je, tokom tačke dnevnog reda koja se odnosila na uklanjanje kandidata sa liste za imenovanje na dužnost predsjednika i zamjenika predsjednika biračkog odbora, rekao da u određenim slučajevima CIK nije dokazao da je riječ o osobama koje su prijavljene za bliskost političkim subjektima.

- Imamo ime i prezime i sa takvim imenom i prezimenom imamo po deset osoba i nismo sa sigurnošću ovdje utvrdili da se radi o licima koja su bliska političkim partijama - istakao je Rogić.

CIK je na današnjoj sjednici donio odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za nabavku video-nadzora sa ugradnjom na deset izbornih mjesta u pet izbornih jedinica u vrijednosti od 29.952 KM sa PDV-om.