latinica  ћирилица
02/09/2024 |  16:11 ⇒ 19:05 | Autor: RTRS

U Stanarima otvoren Dom zdravlja "Srbija" - sve specijalističke službe od sada pod jednim krovom (FOTO/VIDEO)

U Stanarima je otvoren novozgrađeni Dom zdravlja "Srbija". Novi objekat površine 1.700 kvadratnih metara, sa prizemljem i dva sprata, smješten je u centru opštine uz regionalni put Doboj - Prnjavor. Sredstva za izgradnju obezbijedila je Vlada Srbije. Svečanom otvaranju prisustvovali su predsjednici Milorad Dodik i Aleksandar Vučić i najviši zvaničnici Srpske.
Dom zdravlja Srbija, Stanari - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Dom zdravlja Srbija, StanariFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Na mjestu nekadašnje stare ambulante, otvoren je savremeni objekat Doma zdravlja "Srbija". Pedeset devetoro zaposlenih, zdravstvene usluge za 5.400 pacijenata, sada će se pružati u modernom objektu.

Bivši objekat Doma zdravlja, ističu mještani, nalazio se na nepristupačnom mjestu, u neposrednoj blizini rudničkog kopa.

Sve specijalističke službe sada su pod jednim krovom, a nabavljena je i nova oprema. Novi objekat posjeduje i lift, sve je prilagođeno teško pokretnim i nepokrenim pacijentima.

- Dobili smo mnogo veći objekat, koji će pružiti nama kao zaposlenim, ali i stanovništvu opštine Stanari mnogo bolju zdravstvenu uslugu, prije svega iz primarnog nivoa zdravstvene zaštite - navela je Milica Tovirac specijalista porodične medicine.

Biljana Pašalić specijalista porodične medicine dodala je da je u planu proširenje usluga u domenu higijensko-epidemiološke službe, radiologije što je vrlo bitno, fizikalne medicine i Centra za mentalno zdravlje.

- Trenutno imamo tri doktora na specijalizaciji, pa se proširuje domen usluga iz ginekologije i pedijatrije - istakla je Pašalićeva.

Novi objekat prvi su obišli predsjednici Srpske i Srbije.

Dom zdravlja prvi je izgrađeni objekat u najmlađoj lokalnoj zajednici u Srpskoj, od obnavljanja statusa opštine 2014. godine.

- Zdravstvena zaštita je jedan od najvažnijih segmenata koji čine kvalitetan život i iz tog razlčoga izgradnja Doma zdravlja bila nam je prioritet. U trenutku kada smo saznali da će teret izgradnje preuzeti Srbija, bila je to informacija koja je prevazilazila sva naša očekivanja - istakao je Radojica Ćelić, načelnik opštine Stanari.

- Odnosi Srpske i Srbije nikada nisu bili bolji, a Dom zdravlja u Stanarima samo je jedan od projekata koji to potvrđuje, poručio je predsjednik Aleksandar Vučić.

- U ovaj Dom zdravlja Srbija je uložila 3.507.000 maraka - oko 1.800.000 evra. Ima mnogo objekata na teritoriji Republike Srpske gdje smo ulagali novac, nastavićemo to da činimo - dodao je Vučić.

Zahvaljujući Srbiji razvija se Republika Srpska, naveo je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i poručio da će kapitalni projekti, zajedničkim sredstvima Srpske i Srbije, biti realizovani i u narednom periodu.

- Republika Srpska Stanare želi da razvija na najbolji mogući način, ostali smo vam dužni nedaleko odavde petlju na auto-put i to se razvija i sigurno da ćemo u narednim godinama i to pitanje završiti - poručio je Dodik.

Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske poručio je da je potrebno da ostanemo složni.

- Јer smo Republiku Srpsku napravili zajedno u teškim okolnostima kada se pola svijeta "navalilo" na Srbiju - dodao je on.

Gotovo da nema lokalne zajednice u Srpskoj u kojoj Srbija nije pomogla u izgradnji ili opremanju značajnih objekata kao što su vrtići, domovi zdravlja, sportske dvorane, a otvoreno je i nekoliko kompanija u kojima je posao dobilo više stotina radnika.

Za Stanare, ali i cijelu Republiku Srpsku, danas je veliki i važan dan, poručila je srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Predsjednik Vlade Radovan Višković naglašava da će građani Stanara, zahvaljujući Srbiji, imati najbolje uslove za liječenje.