latinica  ћирилица
02/09/2024 |  16:40 | Autor: RTS

Počeo Bledski strateški forum; Vučević: Srbija ostaje na evropskom putu

Na Bledu je počeo 19. Strateški forum u čijem fokusu su geopolitičke teme, proširenje EU, ekonomske teme i zelena tranzicija. Otvarajući Bledski strateški forum, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je da je integracija Zapadnog Balkana ključna za EU. Premijer Srbije Miloš Vučević istako je da Srbija ostaje na evropskom putu i da je to njen glavni strateški cilj.
Miloš Vučević (foto: TANJUG/ Bled Strategic Forum/ MARKO ARANDJELOVIĆ/ bg) -
Miloš Vučević (foto: TANJUG/ Bled Strategic Forum/ MARKO ARANDJELOVIĆ/ bg)

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević na Bledskom strateškom forumu izjavio je da Srbija nema plan B kada je put ka EU u pitanju, da je to nešto što je geostrateška definicija i glavni politički cilj u poslednjih 20 godina i poručio da Srbija ostaje na evropskom putu.

- To je nešto što nismo mijenjali i što ne želimo da mijenjamo - rekao je Vučević na panelu lidera Vlada na 19. Strateškom forumu, koji se održava pod sloganom "Svijet paralelnih stvarnosti".

Vučević je istakao je da Srbija neće mijenjati svoj evropski put na kojem je više od 20 godina i naveo da je želio da je bilo moguće da se na panelu čuju i neki podaci o Srbiji i konkretni rezultati na evropskom putu zemlje, na koje je, kako kaže, Srbija ponosna.

- Imali smo ogromnu i ozbiljnu, duboku reformu u oblasti pravde i naravno reformu izbornih pitanja, medijskih pitanja, mnogih pitanja koja su veoma važna u cjelokupnom reformskom procesu. Ali, Srbija ostaje na evropskom putu. Ako mogu da dodam nešto, a to je vezano za ovaj naslov, "Paralelne realnosti". Veliko pitanje ispred nas sa Zapadnog Balkana su naša očekivanja u vezi sa proširenjem. Nešto paralelno, realno, u smislu očekivanja od Brisela. Volio bih da nije, da imamo isti cilj i da se to uspješno realizuje u narednom periodu - rekao je premijer Srbije.

Vučević je rekao da projekat Evropske unije neće biti završen bez zemalja Zapadnog Balkana i da nijedno pitanje - bilo ekonomsko, bezbjednosno ili vezano za kulturu, neće moći da bude u potpunosti riješeno.

- Ostaje prazna rupa tako da se bez te teritorije ne može govoriti o završenoj Evropi - rekao je Vučević.

Ocijenio je da ne može govoriti o tome da li će veće proširenje biti 2030. ili neke druge godine, jer smo u prethodnom vremenu, kako je naveo, bili bombardovani sa mnogo datuma i godina, a, kako je primjetio, nažalost, proširenje se nije desilo.

- Nisam srećan ako treba da vidimo neki rat na evropskoj teritoriji i da shvatimo važnost zaokruživanja ili obuhvatanja kompletne evropske teritorije, uključujući i Zapadni Balkan. Mislim da države i ljudi Zapadnog Balkana ovo mnogo ranije zaslužuju - zaključio je Vučević.

Na liderskom panelu, pored predsjednika Vlade Srbije učestvuju i predsjednici vlada Slovenije Robert Golob, Crne Gore Milojko Spajić, Albanije Edi Rama i Hrvatske Andrej Plenković.

Predsednica EK: Želimo da Zapadni Balkan bude deo EU

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen istakla je da želi jaku Evropu, uključujući Ukrajinu i zemlje Zapadnog Balkana u njoj.

- Lideri zemalja Zapadnog Balkana, treba da budete ponosni. Želimo da naši partneri sa Zapadnog Balkana budu dio Evropske unije. Želim da se naš rad ubrza. Ispišimo istoriju zajedno - navela je Fon der Lajen u svom obraćanju.

Ovogodišnji forum okupio je šefove država i vlada, ministre, diplomate, poslovne ljude, naučnike i stručnjake.

U fokusu su geopolitičke teme, između ostalog rat u Ukrajini, sukob na Bliskom istoku, proširenje Evropske unije, ali neće izostati ni ekonomske teme, a među njima je i zelena tranzicija.

BSF je međunarodna konferencija koja se kontinuirano održava na Bledu, Sloveniji, od 2006. godine.