latinica  ћирилица
02/09/2024 |  17:57 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Počela nova školska godina; U klupama 82.000 osnovaca i 35.000 srednjoškolaca (VIDEO)

Za 82.000 osnovaca i 35.000 srednjoškolaca u Srpskoj, zvanično je počela nova školska godina. Sa đačkim obavezama i školskom klupom, prvi put će se susresti oko 9.000 prvačića. Počela je i kampanja "Vozači, škola je za nas, oprez je za vas".
Počela školska godina - Foto: RTRS
Počela školska godinaFoto: RTRS

Prvo školsko zvono, okupilo je 1.885 banjalučkih đaka prvaka, što je za oko pedesetak više u odnosu na prethodnu godinu. Više mališana u školskim klupama bilježi i Trebinje. Radoznalost i sreća objedinile su prvačiće širom Srpske. Za nove akademske uspjehe, znanja i drugare spremni su i oni malo stariji osnovci.

Nova školska godina donijela je novine i u nastavnom planu.

- Konkretno kod nas, ja sam učiteljica petog razreda, novina je predmet Digitalni svijet i imamo još jednu izmjenu, učiteljice iz naše škole su napisale knjigu Matematika za peti razred - navela je Marija Miletić učiteljica, OŠ "Sveti Sava" Banjaluka.

Miroslav Popržen predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola, Banjaluka istakao je da su izašli i novi udžbenici.

- Dodatna novina je predmet Humanost i bezbjednost, koji od ove godine ide u svim školama - dodao je on.

Širom Srpske, u školskim klupama i srednjoškolci. Među njima oko 3.300 učenika srednjih škola u Bijeljini.

- Upisala sam smjer za ekonomskog tehničara. Sada smo imali upoznavanje sa cijelim razredom i bilo je dobro upoznati se sa ljudima i sa okolinom - navela je Maja Trkeljaš, Bijeljina.

Početkom školske godine, počela je i kampanja "Vozači, škola je za nas, oprez je za vas". Poseban akcenat stavljen je na bezbjednost onih najugroženijih - prvačića.

- U narednih mjesec dana mi ćemo u svim osnovnim školama, gdje će biti obuhvaćeno oko 9.000 prvačića, provoditi ovu aktivnost, a sve sa ciljem povećanja bezbjednosti u saobraćaju - rekao je Zoran Stevanović generalni direktor AMS Republike Srpske.

Ministar saobraćaja i veza Repubike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da će resorno ministarstvo i druge institucije iz ove oblasti reagovati na svaku situaciju kako bi poboljšali bezbjednost u saobraćaju, prvenstveno djece.

Vlada Srpske i ove školske godine nastavila je višegodišnju poziitivnu praksu. Obezbijeđeni su besplatni udžbenici za gotovo 50 odsto ukupnog broja učenika osnovnih škola, za šta je izdvojeno oko pet miliona maraka.