latinica  ћирилица
02/09/2024 |  18:23 ⇒ 20:04 | Autor: SRNA

Patrijarh srpski na Bogosloviji poželio srećnu novu školsku godinu

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poželio je na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu srećnu i blagoslovenu novu školsku godinu, kao i posebnu dobrodošlicu novim bogoslovima.
Patrijarh Porfirije - Foto: RTRS
Patrijarh PorfirijeFoto: RTRS

Prvi dan školske godine u Bogosloviji Svetog Save otpočeo je Svetom arhijerejskom liturgijom u kapeli Bogoslovije, koju je služio patrijarh Porfirije, uz sasluženje episkopa marčanskog Save, koji je i vikar episkopa banjalučkog.

U obraćanju velikom broju profesora, đaka kao i njihovih roditelja, koji su svojim molitvenim učešćem uveličali liturgiju, patrijarh Porfirije je istakao da “bogoslovlje nije ništa drugo nego napajanje onim što je Bog otkrio, i u tom smislu bogoslovlje je prije svega, opit, iskustvo, koje ne dolazi samo po sebi.

- S jedne strane, Bog nam otkriva sebe, a, sa druge strane, moramo da se pripremamo za to otkrovenje, za ono što nam Bog daruje, i to činimo svojim podvigom - rekao je srpski patrijarh.

On je naveo da je bogoslovlje vezano za duhovni život, da je to nauka o naukama, jer je riječ o Bogu, o onome što Bog otkriva i daruje, jer Bog sebe, prije svega, otkriva kroz svoju tvorevinu, prenosi Radio "Slovo ljubve".

- Samo biće ljudsko svjedoči o Bogu, svako od nas ima ugrađenu savjest u sebi, sposobnost da razlikuje dobro i zlo. Na osnovu savjesti i moralnog zakona, koji svako čovek nosi u sebi, može se zaključiti o Bogu. Tako možemo zaključiti da Bog jeste i da postoji, ali ne i kakav je on - rekao je patrijarh Porfirije.

Srpski patrijarh je dodao da je Bog izvan mogućnosti spoznaje čovjeka, koji ne može da nadiđe granice vremena i prostora i prodre u vječnost, jer je sam ograničen, ima svoj početak i kraj u istoriji.

- Ali sve što ne možemo mi ljudi, Bog i te kako može, ali i hoće za nas ljude da učini sve ono što je dobro za nas, zato što je on po suštini ljubav. Bog hoće da, upoznavajući njega, upoznamo istinu. Prvi i posljednji bogoslov je sam Gospod Isus, jer otkriva čovjeku Boga - dodao je patrijarh.

Govoreći o zadovoljstvima današnjeg čovjeka, patrijarh Porfirije je rekao da su ljudi navili na mobilne telefone i da gledaju u njih čak i kada sjede jedni pored drugih.

- Umjesto da se radujemo jedni drugima, razmijenjujemo iskustva, iako smo zajedno, međusobno smo udaljeni. I to zadovoljstvo može da nas porobi - dodao je on.

Poslije liturgije, Njegova svetost obišao je prostorije obnovljenog školskog internata, kao i muzejske prostorije.