latinica  ћирилица
02/09/2024 |  18:43 | Autor: RTS

Tramp bez odgovora na pitanje da li bi prihvatio pobjedu Kamale Haris

Donald Tramp, republikanski kandidat na predsjedničkim izborima 2024, u intervjuu za Foks njuz nije se izjasnio da li bi bezuslovno prihvatio rezultate izbora 5. novembra ako pobijedi njegova demokratska rivalka Kamala Haris. Ali je insistirao na tome da je imao prava da se miješa u predsjedničke izbore 2020. kad je izgubio od DŽozefa Bajdena.
Donald Tramp (Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO) -
Donald Tramp (Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO)

Bivši predsjednik SAD i republikanski kandidat na predsjedničkim izborima Donald Tramp, koji se suočava sa saveznim i državnim optužbama zbog navodnog pokušaja da poništi ishod izbora 2020. godine, kada je izgubio od DŽozefa Bajdena, smatra da je imao "apsolutno pravo" da se meša u izbore.

- Ko je ikada čuo da možeš da budeš optužen za miješanje u predsjedničke izbore, kada imaš svako pravo da to uradiš? - rekao je Tramp za Foks njuz.

Tramp, koji je ponovo republikanski kandidat na predsjedničkim izborima, nije rekao da li bi bezuslovno prihvatio rezultate izbora 5. novembra ako njegova demokratska rivalka Kamala Haris, pobijedi.

Savezna optužnica optužuje Trumpa za prevaru SAD tako što je spriječio Kongres da potvrdi Bajdenovu pobjedu i oduzeo glasačima pravo na fer izbore.

Prošlog mjeseca je suočen sa izmijenjenom saveznom optužnicom, koja ga tereti za nezakoniti pokušaj da poništi svoj gubitak na izborima 2020. godine, navodi Rojters.

Tramp se suočava sa optužbama za "reketiranje" u okrugu Fulton, u američkoj saveznoj državi DŽordžija, što uključuje optužbu da je pokušao da koristi svoje političke veze i pritisak da iznudi određene rezultate od zvaničnika, što nosi kaznu do 20 godina zatvora.

Taj slučaj potiče iz telefonskog poziva od 2. januara 2021. godine, u kojem je Tramp pozvao najvišeg izbornog zvaničnika DŽordžije, Breda Refenspergera, da pronađe dovoljno glasova da preokrene njegovu tijesno izgubljenu pobjedu u toj državi. Refensperger je odbio da to uradi.