latinica  ћирилица
02/09/2024 |  19:47 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

Uz ekonomsku, nikad jača i politička saradnja Srpske i Srbije; Odlučno i zajedno protiv urušavanja Dejtona (VIDEO)

Izgradnja Doma zdravlja u Stanarima samo je jedan u nizu primjera, više nego dobre saradnje Srpske i Srbije, kako na ekonomskom tako i političkom planu. Posjeta predsjednika Srbije opštini koja ima manje od deset hiljada stanovnika, dokaz je da rukovodstvo Srpske i Srbije jednako brine o svakom mjestu. Predsjednici Milorad Dodik i Aleksandar Vučić poručili su da neće dozvoliti urušavanje Dejtonskog sporazuma i ustavnih nadležnosti Republike Srpske.
Zvaničnici Srpske i Srbije u Stanarima - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Zvaničnici Srpske i Srbije u StanarimaFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Da Beograd i Banjaluka, Srpska i Srbija nemaju nikoga bližeg i važnijeg, potvrdilo se i u Stanarima. Samo jedan od projekata koji predstavlja mnogo više od doprinosa razvoju jedne male opštine. Predsjednik Srpske Milorad Dodik poručio je da su Srbi, gdje god živjeli, narod slobode i mira, ističući da ta sloboda nema cijenu.

- Nećemo da prihvatimo koncepcije koje urušavaju našu slobodu. A naša sloboda je urušena onog trenutka ako urušavate Republiku Srpsku. Mi ne mislimo da postoji sloboda za Srbe ako nema Republike Srpske - kaže Dodik.

Poruke koje dolaze od zvaničnog Beograda ohrabrujuće su za sve građane Republike Srpske. Srbija je jedna od potpisnica Dejtona i njen garant. Predsjednik Vučić je naglasio potrebu za poštovanjem Dejtonskog sporazuma i poručio da je sve što Srbija čini prema Srpskoj, ali i Federaciji BiH, u skladu s Ustavom BiH.

- Ne želimo da ostavimo mogućnost da Srbi budu uvijek krivi za sve i da svi mogu da kidišu na srpski narod i na Republiku Srpsku, ne bi to bilo prvi put u našoj istoriji. Zato će Srbija uvijek tu da bude i garant mira i garant poštovanja Dejtonskog sporazuma ali i garant postojanja i opstanka Republike Srpske i to je nešto što niko ne može da nam oduzme - poručio je Vučić.

Ono što je sažeto u 49 tačaka Deklaracije potpisane na Svesrpskom saboru, svakodnevno se realizuje u brojnim oblastima. Odnosi Srbije i Srpske nikada nisu bili kao što su u posljednih 12 godina, rekao je Dodik. Srbiji je posebno zahvalan na zalaganju za očuvanje dejtonske autonomije Republike Srpske.

- Za nas u Republici Srpskoj je neprihvatljiv stepen intervencioznima koji gledamo danas. I 30 godina nakon DMS to je apsolutno nepotrebno ali se održava zato što neki hoće da naprave BiH za jedan narod a mi shvatamo da odbrana naših dejtonskih pozicija jeste odbrana slobode za sva tri naroda ovdje u BiH - istakao je Dodik.

Vučić je poručio da mnogi političari iz regiona pokušavaju da oblate Srpsku i Srbiju kod zapadnih državnika i da na osnovu lažnih optužbi na račun njega i predsjednika Dodika, kupuju simpatije Zapada.

- Za razliku od nekih kada idu u posjetu ili kada primaju goste iz inostranstva, a jedina agenda im je Republika Srpska, Srbija, Vučić i Dodik. U posljednje vrijeme su ubacili i Orbana. Kakoono kažu retrogradna politika, sa onom njegovom retrogradnom politikom. I šta god ih pitate o BiH oni ništa ne znaju da odgovore - kaže Vučić.

Nikada na štetu drugih, saradnja Srpske i Srbije biće nastavljena i u budućnosti, najavili su predsjednici Dodik i Vučić. Dužnost Srbije je da bude uz svoj narod, kada je dobro, ali i u teškim vremenima, naglasio je Vučić.