latinica  ћирилица
02/09/2024 |  19:50 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Ispravljen propust - neće doći do obustave radova na Hidroelektrani Dabar (VIDEO)

Do obustave radova na objektima Hidroelektrane Dabar ne može doći! Sve medijske spekulacije i spinove, nakon prošlonedjeljne presude Okružnog suda u Banjaluci, kategorički je odbacio menadžment tog preduzeća.
Radovi na izgradnji Hidroelektrane Dabar - Foto: RTRS
Radovi na izgradnji Hidroelektrane DabarFoto: RTRS

Naime, Okružni sud u Banjaluci, kao mjesno nadležan, osporio je samo rok važenja lokacijskih uslova za građevinsku dozvolu, za izgradnju dovodnog tunela. Tužbe su podnijeli Aarhus centar u BiH i Centar za životnu sredinu iz Banjaluke.

Već danas proceduralni propust je ispravljen, a dokument će biti dostavljen Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, da bi imao potpun zakonski osnov za građevinsku dozvolu dovodnog tunela. Sud je za dostavu akta, ostavio trideset dana.

- Zakon kaže da, ako prođe više od jedne godine za lokacijske uslove, potrebno je da onaj ko obrađuje zahtjev, traži od investitora da obnovi potvrdu da oni nisu izmijenjeni - rekao je Dalibor Rajković izvršni direktor za organizaciono-pravne i opšte poslove HE Dabar d.o.o., Trebinje.

Intenzivni su radovi na svih osam objekata, u okviru projekta HE Dabar. Јoš četiri tužbe podnijela su ekološka udruženja. Ništa slučajno, kažu u HE Dabar. Od 2011.godine, kada je formirano preduzeće, tužbe su podizane pa padale, a projekat usporen. S pravom se naslućuje da iza svega stoje strani centri moći, novac i politika. Tužbe stižu stihijski.

- Ovih sada pet tužbi, koje su podnesene u posljednjih godinu dana. Možemo zaključiti da je organizovana kampanja protiv ovog projekta, naravno, prateći aktivnosti od drugih organizacija iz FBiH, na način da pokušaju usporiti ili da ovaj projekat ne uspije - smatra Rajković.

Danilo Ilić, v.d.direktora HE Dabar d.o.o., Trebinje naveo je da doživljavaju konstantne napade.

Naučno dokazane činjenice za projekat "Gornji horizonti" postavila je bivša država. Radovi su započeti osamdesetih godina, a zaustavljali su ih rat, visoki predstavnici, brojne tužbe. Sve s ciljem, sada je već jasno, da Republika Srpska ne izgradi hidro-energetski projekat, najvredniji u posljednje više od tri decenije.