latinica  ћирилица
02/09/2024 |  20:31 | Autor: TANЈUG

Gradonačelnik Sinja zabranio izložbu koju finansira Srpsko narodno vijeće

Gradonačelnik Sinja i saborski poslanik Miro Bulj zabranio je održavanje izložbe "Susret na tromeđi" koju je trebalo da organizuje Galerija Sikirica uz finansijsku podršku Srpskog narodnog veća (SNV), preneo je hrvatski portal Indeks.
Srpsko narodno vijeće - Foto: RTRS
Srpsko narodno vijećeFoto: RTRS

Izložba savremenog hrvatskog fotografa Inije Herenčić trebalo je da se otvori u srijedu u 20 časova u Gradskoj galeriji Sikirica u Sinju.

U opisu izložbe je navedeno kako se radi o ciklusu fotografija koje prate tradicionalnu kulturnu manifestaciju ''Sijelo tromeđe'', koja se odvija u selu Strmica kontinuirano već više od pola vijeka.

Manifestacija predstavlja prvenstveno narodne običaje hrvatskih Srba, ali i onih iz susjednih zemalja.

- Naime, veliki sam protivnik zabrana, ali u prostorima i ustanovama kojima upravlja Grad Sinj moram da vodim računa o osjećajima građana koji su me izabrali. Kao izabrani gradonačelnik i saborski zastupnik, moram da vodim računa o poštovanju temelja na kojima je uspostavljena moderna hrvatska država, a tu prvenstveno mislim na Domovinski rat - rekao je Bulj.

Obrazlažući odluku da zabrani izložbu, Bulj, između ostalog, tvrdi da SNV "izdaje nedjeljnik Novosti, koji iz nedjelje u nedjelju pljuje po hrvatskim braniteljima i hrvatskoj državi".