latinica  ћирилица
02/09/2024 |  22:14 ⇒ 22:45 | Autor: RTRS

DRUGI UGAO: U petak počinje izborna kampanja - Gdje će borba biti najneizvjesnija (VIDEO)

U petak počinje izborna kampanja pred osme lokalne izbore u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Izbori u Srpskoj raspisani su za deset gradova i 53 opštine.
Drugi ugao - Foto: RTRS
Drugi ugaoFoto: RTRS

Birači su se umorili od kampanja i izbora jer bitno ne utiču na konačne rezultate pa kampanja za lokalne izbore i nije previše interesantna, smatra Drago Vuković profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu .

- Moguće je da će biti nekih iznenađenja. Po meni je ključ lokalnih izbora Banjaluka. Imate tu veliki broj birača, glavni grad i tri kandidata. I tu će se voditi interesantna borba. Ali što se tiče odborničkih mandata tu se ništa neće mijenjati - smatra Vuković.

Pretjeranih pomjeranja neće biti, bar kada su u pitanju lokalni parlameniti, kaže Vlade Simović profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci.

- Nećemo imati pretjerana pomjeranja bar kada su u pitanju lokalni parlamenti. Pošto su načelnici i gradonačelnici proizvod direktnog izbora, tu vidimo jednu ogromnu dozu personalizacije glasanja i dovodimo se u poziciju da se glasa za imidž, a ne za program - istakao je Simović.

Filip Matić politikolog smatra da lokalne teme, nažalost, ne zauzimaju tako visoko mjesto u odlukama građana.

- Kada se govorio kandidatima koji su kandidovani, moramo govoriti o profesionalizaciji politike, da su to ljudi koji dolaze u politiku radi sopstvenog interesa, karijere... I imamo jedan paradoks - glasače koji ne traže program i kandidate koji ne nude program - istakao je Matić.