latinica  ћирилица
02/09/2024 |  22:36 | Autor: SRNA

Sijarto: Krajnje je vrijeme za jasnu podršku evrointegraciji Zapadnog Balkana

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto izjavio je danas da je krajnje vrijeme da članice EU iskažu jasnu podršku evrointegraciji Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju.
Peter Sijarto (Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV, ilustracija) -
Peter Sijarto (Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV, ilustracija)

Sijarto je rekao da ima mnogo licemerja u EU kada je riječ o proširenju, jer većina članica javno govori o tome koliko podržavaju prijem novih zemalja, ali na sastancima iznose argumente protiv toga.

- Zato je vrijeme da članice EU budu jasne i daju podršku Srbiji i Zapadnom Balkanu na putu evrointegracija - poručio je Sijarto nakon sastanka sa ministrom Srbije za evropske integracije Tanjom Miščević na marginama Bledskog strateškog foruma.

On je istakao da EU ne može biti cjelovita, snažnija ili otpornija na krize ukoliko ne integriše zemlje Zapadnog Balkana, te istakao da je Srbija očigledno ključna zemlja regiona.

- Vjerujem da je krajnje vrijeme da naši prijatelji iz zapadne i sjeverne Evrope takođe priznaju da bi bilo znatno teže, a vjerovatno i nemoguće, garantovati stabilnost Zapadnog Balkana, bez Srbije - rekao je Sijarto.

Naglašavajući strateški savez Mađarske i Srbije, Sijarto je rekao da Budimpešta pruža konstantnu podršku Srbiji na njenom putu evrointegracija.

Sijarto je istakao da je važan cilj otvaranje trećeg poglavlja u pretpristupnim pregovorima sa Beogradom tokom predsjedavanja Mađarske Savjetom EU, prenijela je agencija MTI.

- Srbija naravno čini velike korake ka evrointegracijama već 15 godina - dodao je Sijarto i dodao da nažalost zemlje zapada i sjevera Evrope ne cijene uvijek dovoljno te korake.