latinica  ћирилица
03/09/2024 |  08:30 ⇒ 10:59 | Autor: RTS

Institucije na sjeveru KiM i dalje blokirane, radnici i danas pokušali da uđu na radna mjesta

Na sjeveru Kosova i Metohije tzv. kosovska policija peti dan drži u blokadi zgrade srpskih institucija. Više stotina zaposlenih i danas pokušava da uđe u svoje kancelarije institucija Vlade Srbije, u kojima su radili sve do prošle nedjelje.
Kosovska Mitrovica, okupljanje Srba (foto: TANJUG/ STR/ bs) -
Kosovska Mitrovica, okupljanje Srba (foto: TANJUG/ STR/ bs)

Radnici i danas pokušali da dođu do svojih radnih mjesta

Radnici sa sjevera KiM i dana su pokušali da dođu do svojih radnih mjesta. Vera Savić je rekla da su došli danas kao da služe narodu, zašta su i plaćeni.

- Kao što svi znate, ovo nije javni servis, samo Srba, zato što je u službi svih građana koji žive na teritoriji Kosmeta. Јa, kao radnik Opštinske uprave, imala sam prilike da izađem u susret, ne samo Srbima, nego i Albancima, muslimanima, Romima - napomenula je Savićeva.

Napominje da im se obraćaju svi iz celog Kosmeta da i Albanci završavaju poslove.

- Znači, uskraćena su elementarna prava djece i svih građana Kosmeta - navela je Savićeva.

Saša Petrović sa kaže da su bili servis građana.

- Mi smo radili 25 godina bez nikakvih problema. Možda je ovo i prilika da se apeluje na međunarodnu zajednicu, na Evropsku uniju posebno, koja na svojim postulatima ima pravo na rad, pravo na život, pravo na slobodu kretanja. Bar nama je ovo, u ovom slučaju, sve to onemogućino. Tako da pitanje njima postavljamo i apelujemo da nam daju neko obrazloženje - naveo je Petrović.

Drecun: Svi Kurtijevi potezi usmjereni ka tome da se izazovu incidenti

Predsednik Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Narodne skupštine Milovan Drecun rekao je za RTS da kod srpskog naroda na sjeveru Kosova i Metohije vlada velika napetost i neizvesnost, kao i da ne znaju kakve će poteze Kurti povlačiti u narednom periodu.

- Opet se javlja strah od toga da li će Srbi uspjeti da opstanu na sjeveru Kosova, ali s druge strane, jedna zaista izuzetna upornost, volja, želja da Srbi nastave da žive na svojim vjekovnim prostorima - rekao je Drecun.

Dodao je da ponašanje KFOR-a pokazuje da oni procenjuju da postoji opasnost od incidenata i sukoba i da treba preduprediti takav mogući razvoj događaja.

- Bojim se da su svi Kurtijevi potezi usmjereni ka tome da se izazovu incidenti i da se izazove odgovor srpskog naroda koji bi on poslije mogao da upotrebi kao izgovor za primjenu još veće, brutalnije sile protiv srpskog naroda - naveo je Drecun.