latinica  ћирилица
03/09/2024 |  08:35 ⇒ 11:26 | Autor: RTRS

U UKC Srpske od oktobra besplatni neinvazivni prenatalni test za trudnice (VIDEO)

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske završio je proceduru javne nabavke za sprovođenje neinvazivnog prenatalnog testiranja iz krvi trudnica (NIPT), tako da bi od oktobra trudnice trebalo da uzorke krvi daju u UKC-u Srpske, a ovu uslugu će u potpunosti finansirati Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.
UKC Srpske - Foto: RTRS
UKC SrpskeFoto: RTRS

Neinvazivno prenatalno testiranje predstavlja značajan korak ka poboljšanju zdravstvenih usluga jer je uvršteno u Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju, a trudnice su oslobođene plaćanja participacije, rekla je u našem Јutarnjem programu Darija Filipović Ostojić, portparol FZO Republike Srpske.

- Pravo na refundaciju će imati samo osiguranici koji su radili ili će uraditi NIPT do oktobra, odnosno dok se ne omogući uzimanje uzoraka u UKC-u - pojasnila je Filipović Ostojić.

Kako je navela, trudnice ne moraju ništa da doplaćuju, jer kompletnu uslugu, od uzimanja uzoraka i transporta u potpunosti pokriva Fond.

- Pravo na NIPT imaju sve trudnice, bez obzira na godine života, izuzev onih kod kojih ovaj test nije izvodljiv, kao na primjer kod višeplodnih trudnoća, trudnoća sa doniranom jajnom ćelijom i drugih rizičnih trudnoća - kaže portparolka.

Filipović Ostojić ističe da je rok za predaju zahtjeva za refundaciju godinu dna od obavljenog testiranja.