latinica  ћирилица
03/09/2024 |  09:03 | Autor: SRNA

Šeranić: Nova bolnica u Doboju će omogućiti kvalitetniju i bržu uslugu

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da će nova Bolnica "Sveti apostol Luka" u Doboju omogućiti kvalitetnije i brže pružanje usluga građanima, a njena izgradnja rezultat je dugogodišnjeg rada resornog ministarstva i Vlade Srpske.
Bolnica "Sveti apostol Luka" u Doboju - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Bolnica "Sveti apostol Luka" u DobojuFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Šeranić je naveo da je novi objekat značajan jer, prije svega, unapređuje kvalitet zdravstvene zaštite i omogućava zdravstvenim radnicima kvalitetniji i lakši rad sa pacijentima.

- Objekat bolnice je sada jedna jedinstvena funkcionalna i tehnološka cjelina, a to će direktno smanjiti različite vrste operativnih troškova. Ono što je važnije jeste da će nova organizacija rada omogućiti da se kvalitetnije i brže radi - rekao je Šeranić.

Istakao je da je novi objekat dobojske bolnice primjer strateške vizije Ministarstva zdravlja kako treba da izgleda bolnica takvog tipa.

- Ona treba da ima istaknut urgentni blok, da se odvoje urgentne procedure od redovnih, kao i poliklinički dio koji onemogućava miješanje pacijenata koji dolaze na konsultativne specijalističke preglede sa onima koji su u bolnici - rekao je Šeranić.

Šeranić je ukazao da oprema i takva vrsta organizacije omogućavaju kvalitetne i efikasne operativne tretmane.

- To znači da pacijenti za dva do tri dana završavaju operativni tretman i vrlo brzo se rehabilituju i vraćaju svojoj porodici i na posao - precizirao je Šeranić.

Šeranić je istakao da je nova bolnica značajna za građane Doboja i šire regije, ali da će vremenom prerasti i u ustanovu koja će biti osnova za dalju saradnju sa Kinom.

- Putem Sinofarma, ali u budućnosti i drugih kompanija iz Kine sa kojima smo obavili određene razgovore, dobojskoj bolnici dajemo mogućnost da primjenjuje kinesko znanje, tehnologije i vještine i na neki način upotpunjuje uslugu - naglasio je Šeranić.

On je zahvalio timu koji je realizovao projekat - Republičkoj direkciji za obnovu i izgradnju, gradu Doboju, izvođačima projekta, te Vladi Srpske.

- Čestitke građanima Doboja što ćemo sutra imati priliku da zajednički obiđemo bolnicu i da vidimo šta ona nudi. Želja mi je da građani što manje dolaze u nju, ali da je ona tu kada im bude trebala - poručio je ministar zdravlja Republike Srpske za Srnu.

Ukupna vrijednost projekta nove bolnice u Doboju je oko 104 miliona KM, a sredstva su obezbijeđena iz budžeta Republike Srpske.

Projekat je obuhvatio izgradnju i opremanje savremene zdravstvene ustanove, ukupne bruto površine 28.078 metara kvadratnih, od čega je korisna 25.390 metara kvadratnih.

Za razliku od postojeće bolnice koja je paviljonskog tipa, u novoizgrađenoj sva odjeljenja i uprava smješteni su u jedan objekat koji se sastoji od prizemlja i šest spratova.

Osim toga, izgrađen je i poseban tehnički objekat od 577 metara kvadratnih korisne površine.

Nova bolnica raspolaže sa 450 kreveta i projektovana je da dugoročno opslužuje oko 330.000 stanovnika iz dobojske regije i okoline, te da odgovori svim izazovima savremene medicine.

Bolica, između ostalog, ima glavni operacioni blok, urgentni blok sa operacionom salom, službu intenzivne medicine za nehirurške grane, salu za angiografiju, laboratoriju, porodilište, dijagnostički centar za više od 20 radioloških i drugih dijagnostičkih procedura, dnevnu ambulantnu/polikliničku uslugu sa specijalističkim konsultacijama, kao i terapijsku onkološku dnevnu bolnicu.