latinica  ћирилица
03/09/2024 |  09:13 ⇒ 10:58 | Autor: SRNA

Realan rast BDP-a Srpske od 2,2 odsto

Bruto domaći proizvod Republike Srpske u drugom tromjesječju ove godine, izražen u tekućim cijenama, iznosio je 4,19 milijardi KM i imao je realan rast od 2,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Novac - Foto: RTRS
NovacFoto: RTRS

Bruto dodatna vrijednost u drugom tromjesječju ove godine iznosila je 3,36 milijardi KM, dok je vrijednost poreza na proizvode umanjene za subvencije na proizvode bila nešto više od 830 miliona KM.

Najveći procentualni rast bruto dodatne vrijednosti u drugom tromjesječju ove godine u odnosu na isti prošlogodišnji period od 8,2 odsto bio je u djelatnostima trgovine, saobraćaja i skladištenja, te pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo.

U finansijskim i djelatnostima osiguranja rast bruto dodate vrijednosti bio je 5,5 odsto.

Pad bruto dodatne vrijednosti u posmatranom periodu od 6,6 odsto bio je u djelatnostima prerađivačke industrije, proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji, snabdijevanju vodom, kanalizacija, upravljanje otpadom i djelatnosti sanacije /remedijacije/ životne sredine