latinica  ћирилица
03/09/2024 |  10:42 ⇒ 10:42 | Autor: SRNA

"Više izdvajati za kulturu i očuvati identitet naroda"

Docent na katedri za kamernu muziku i solo pjevanje na Akademiji umjetnosti u Banjaluci Marija Pilipović izjavila je da je neophodno izdvajati više sredstava za umjetnost i kulturu da bi se očuvali jezik, tradicija i identitet naroda, kao i da svaki izvođač treba dati nesebični doprinos u stvaranju muzičke scene.
Marija Pilipović - Foto: RTRS
Marija PilipovićFoto: RTRS

Pilipovićeva je dodala da je potrebna i bolja saradnja između obrazovnih institucija, te postojanje krovne ustanove ili fondacije koja bi se bavila daljim razvojem i njegovanjem muzičke umjetnosti.

- Smanjenje poreza za autorske honorare kada je umjetnički rad u pitanju je nešto što bi trebalo postojati, određene poreske olakšice i pomoć pri kupovini instrumenata ili strateški osmišljene stipendije za školovanje i usavršavanje su mogućnosti koje mogu jako puno da pomognu kako pojedincu, ali i globalno u oblasti kulture - ocijenila je Pilipovićeva.

Pilipovićeva je navela da je saradnja sa republičkim institucijama dobra i podsjetila na mnoge manifestacije i projekte kojima se pokazuje institucionalna podrška obrazovanju, kao što je koncert "Poklon Republici" koji je organizovao Rektorat Univerziteta u Banjaluci.

Ona je naglasila i da svi nastavnici, a posebno u muzičkim školama, moraju biti svjesni da su oni ti koji razvijaju ljubav djece prema muzici, jer se mladi poistovjećuju sa nekim ko im postaje uzor zbog nečega što dobro radi.

- Mislim da svako od nas koji smo izabrali umjetničke profesije treba da u najmlađim generacijama njeguje i ljubav prema umjetnosti, jer šta ima ljepše nego nekome obogatiti život ljepotom koju bilo koja umjetnost nosi - naglasila je Pilipovićeva, koja je i prodekan za nastavu i studentska pitanja na banjalučkoj Akademiji umjetnosti.

Pilipovićeva se prisjetila podrške svoje nastavnice muzičkog koja je, kako je rekla, bila ključna jer je njena ideja bila da upiše muzičku školu i prva je uočila sklonosti ka muzici.

Kada je riječ o upisu studenata na Akademiju umjetnosti, ona je naglasila da su na prvom roku popunjena mjesta na većem broju umjetničkih profila, te da se u drugom upisnom roku očekuje popunjavanje preostalih mjesta.

Pilipovićeva je rekla da je banjalučka Akademija uspjela u tome da bude vidljiva i konkurentna, kao i da će se u narednom periodu raditi na poboljšanju kvaliteta nastavnog procesa i osavremenjavanju.

Prema njenim riječima, danas je veliko interesovanje za zapošljavanje većeg broja profila sa Akademije čiji su studenti konkurentni u zemlji i inostranstvu.

- Podaci sa Biroa za zapošljavanje govore o veoma malom broju nezaposlenih ili ih uopšte nema. Treba da nastavimo sa otvaranjem i novih profila, kao što od ove godine imamo, novi smjer Snimanje i dizajn zvuka, te interdisciplinarni program Dizajn enterijera, a u narednom periodu planirani su novi profili i usmjerenja koji će omogućiti nova zapošljavanja - poručila je Pilipovićeva.

Govoreći o novim projektima, ona je rekla da se krajem godine u okviru koncertnog ciklusa očekuju novi koncerti i projekat "Јubileji" gdje se proslavljaju jubilarne godine velikana klasične muzike, a početkom nove godine počinju pripremne aktivnosti za manifestaciju "Dani Vlade Miloševića", "Interakciju", te "Animacikl".

- Na ličnom planu već početkom septembra učestvujem u novoj koncertnoj sezoni internacionalnog kamernog ansambla `2K plus` koji okuplja umjetnike iz nekoliko zemalja Evrope, te je planirano nekoliko primjernih izvođenja kompozicija kako inostranih, tako i domaćih stvaralaca. Takođe, planiran je i nastavak koncertnih aktivnosti ansambla `Flutete` već od oktobra u našoj zemlji i u inostranstvu - zaključila je Pilipovićeva.