latinica  ћирилица
03/09/2024 |  11:26 ⇒ 13:54 | Autor: RTRS

Budimir: Očigledno da proces proširenja EU nema veze sa stvarnim stanjem u jednoj zemlji (VIDEO)

Činjenica da su Sjeverna Makedinija, Ukrajina i Moldavija ispred BiH govori da proces proširenja EU nema veze sa stvarnim stanjem u jednoj zemlji koja treba da pristupi EU, rekao je ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Srpske Željko Budimir.
Željko Budimir - Foto: RTRS
Željko BudimirFoto: RTRS

Budimir je ukazao da su Moldavija, te Ukrajina, koja je trenutno u najvećem ratu koji se vodi poslije Drugog svjetskog rata na teritoriji Istočne Evrope, bolji kandidati od BiH koja je, uz sve političke probleme, stabilna i bez bezbjednosnih izazova.

- To govori da se sav proces proširenja vodi na ideološkoj matrici i da nema nikakve veze sa stvarnim stanjem u zemlji koja treba da pristupi Uniji - rekao je Budimir.

Smatra i da se odgovor na pitanje ko je kočničar puta BiH ka EU može naći na osnovu stanja u administraciji entiteta i zajedničkih institucija u BiH.

- Pogledajte kako funkcionišu zajednički organi, a kako funkcioniše Republika Srpska pod snažnim političkim, finansijskim i ekonomskim pritiskom. Mi smo stabilni i ispunjavamo dogovore koje smo prihvatili, dok na drugoj strani dogovor traje onoliko koliko traje i stav oko tog dogovora. Ako se stav promijeni do poslijepodne, neće ni dogovor vrijediti - rekao je Budimir.

Podsjećamo, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da je EU započela pristupne pregovore sa Albanijom, Sjevernom Makedonijom, Ukrajinom i Moldavijom, te da bi BiH mogla da bude sljedeća na redu.