latinica  ћирилица
03/09/2024 |  11:32 ⇒ 13:27 | Autor: SRNA

Helikopter gasi požar na deponiji kod Višegrada (VIDEO)

Helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske gasi požar koji je izbio na deponiji u blizini Višegrada, izjavio je Srni direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić.
Helikopter gasi požar na deponiji kod Višegrada - Foto: RTRS
Helikopter gasi požar na deponiji kod VišegradaFoto: RTRS

Kusturić je rekao da su ga o požaru prije sat vremena obavijestili načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević i direktor Civilne zaštite Boris Trninić, te da je helikopter već na terenu.

On je naveo da, prema informacijama koje trenutno ima, požar je izbio na deponiji i postoji tendencija da se proširi.

Operacije gašenja požara su među najzahtjevnijim zadacima za pilote helikoptera, jer nepristupačni tereni, visoke temperature, jaki udari vjetra i velike nadmorske visine stavljaju posadu i letjelice na maksimum njihovih kapaciteta i iziskuju maksimalne performanse prilikom njihovog izvođenja.

Helikopterski srevis Republike Srpske, na čelu sa direktorom Kusturićem, i danas je po ko zna koji put pokazao svoju profesionalnost, brzinu i efikasnost, te je ubrzo po dobijanju informacije o izbijanju požara helikopter upućen na požarište i aktivno pristupio gašenju.

Nadljudskim naporima hrabrih pilota Helikopterskog servisa Republike Srpske i njihovom brzom i efikasnom akcijom ljetos su uspješno realizovane brojne akcije gašenja požara iz vazduha kod Gacka, Ljubinja, Foče, na Tjentištu...

Helikopterski servis Republike Srpske, uprkos tome što raspolaže samo jednim helikopterom sa mogućnošću nošenja vedra za gašenje požara, uspješno pomaže u borbi protiv požara, mada bi doprinos bio daleko veći uz dodatni helikopter sa istim mogućnostima.

Pored operacija gašenja požara, Helikopterski servis Republike Srpske uporedo vrši i vazdušne medicinske transporte i angažovan je u punom kapacitetu tokom ljetnog perioda.

Helikopterski servis Republike Srpske bio je i ostao servis građana Republike Srpske i tako će sigurno biti i ubuduće, a što su posade i direktor Kusturić do sada pokazali bezbroj puta zbog čega zaslužuju maksimalno poštovanje.