latinica  ћирилица
03/09/2024 |  11:52 | Autor: SRNA

Semberski kupus među četiri prozivoda upisana u Registar geografskog porijekla

Semberski kupus, hercegovački ćupter, fojnički krompir i repovački sir su četiri tradicionalna proizvoda iz BiH koja su upisana u Registar oznaka porijekla i oznaka geografskog porijekla,objavila je Agencija za bezbjednost hrane BiH .
Kupus - Foto: RTRS
KupusFoto: RTRS

Hercegovački ćupter, semberski kupus i fojnički krompir registrovani su oznakom geografskog porijekla, a repovački sir oznakom porijekla i upisani su nakon okončane procedure registracije u skladu sa Pravilnikom o sistemima kvaliteta za prehrambene proizvode.

Semberskim kupusom mogu se nazvati sorta bijeljinski kupus i hibridi koji imaju slične osobine pri uzgoju u skladu sa specifikacijom proizvoda. Na tržište se može plasirati kao svjež i prirodno fermentisan /kiseo/ i mora imati karakteristike opisane u proizvođačkoj specifikaciji.

Hercegovački ćupter je trajni prehrambeni proizvod, odnosno tradicionalna hercegovački slatkiš, podsjeća na gumenu bombonu, prirodni je proizvod bez dodatka aditiva, hemikalija i rafinisanog šećera.

Proizvodi se kuvanjem crnog ili bijelog ili kombinacijom oba vinska mošta autohtonih hercegovačkih sorti grožđa sa brašnom ili grizom ili njihovim kombinovanjem, nakon čega se suši tradicionalno na suncu, a u novije vrijeme primjenjuju se i druge metode sušenja.

Fojnički krompir su krtole krompira namijenjene za ishranu ljudi, proizvedene na poljoprivrednom zemljištu koje se nalazi unutar administrativnih granica opštine Fojnica.

Repovački sir je bijeli salamurni i punomasni. Ovaj sir se proizvodi od punomasnog ovčijeg mlijeka ili mješavine ovčijeg i kravljeg, gdje udio kravljeg ne smije prelaziti 20 odsto, a prodaje nakon dva mjeseca zrenja.

Uključujući ova četiri proizvoda, ukupno 12 proizvoda u BiH trenutno je registrovano oznakom porijekla, oznakom geografskog porijekla i oznakom garantovano tradicionalnog specijaliteta.

Prehrambeni proizvodi koji su registrovani jednom od navedenih oznaka na tržištu spadaju u proizvode više cjenovne kategorije, a registrovane oznake daju dodatnu vrijednost i prepoznatljivost geografskom području iz kojeg potiču.

Registrovana oznaka zaštićena je od bilo kakve direktne ili indirektne komercijalne upotrebe za prehrambene proizvode koji nisu obuhvaćeni registracijom, navode iz Agencije.