latinica  ћирилица
03/09/2024 |  12:45 | Autor: sputniknews.com

Volodin: Nijemci pokazali Šolcu vrata

Poraz Socijaldemokratske partije Njemačke kancelara Olafa Šolca na izborima u saveznim državama Tiringija i Saksonija pokazao je da je Šolcova Vlada nepopularna, te da njemački građani ne žele da izgube svoju državu, izjavio je predsjednik Državne dume Vjačeslav Volodin.
Olaf Šolc (foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN) -
Olaf Šolc (foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN)

- Nijemci su rekli Šolcu "odlazi". Na izborima u Tiringiji i Saksoniji njegova partija je pretrpjela veliki poraz, zauzevši 5. i 4. mjesto, jedva prešavši cenzus od pet odsto. S obzirom na rezultate glasanja u Saksoniji i Tiringiji, teško je zamisliti da on i njegova Vlada mogu da rukovode Njemačkom još godinu dana. Rezultati izbora su pokazali - njemački građani ne žele da izgube svoju državu -  ocijenio je Volodin.

Kako je dodao, "slobodne demokrate nigdje neće imati poslanička mjesta, a slične tendencije se bilježe i u drugim regionima Njemačke – Vlada Šolca je nepopularna".

- Svima je postalo očigledno da njemu nije prioritet razvoj Njemačke i rješavanje problema njenih građana - konstatovao je predsjednik Dume.

Takođe je napomenuo da je njemačka ekonomija u krizi, preduzeća se sele u SAD, a gubitak jeftinih ruskih energenata doveo je do toga da njemačka industrija gubi konkurentnost.

- Šolc je uvukao svoju zemlju u rat u Ukrajini. Danas je Njemačka glavni snabdjevač oružja kijevskog nacističkog režima i njegov sponzor. Sve se to dešava u svjetlu ekonomske stagnacije i neefikasne migracione politike - zaključio je Volodin.

Podsjećamo, na pokrajinskim izborima u Tiringiji i Saksoniji stranke Alternativa za Njemačku (AfD) i Savez Sare Vagenkneht (BSV) su ostvarile do sada najveće izborne uspjehe.

U Tiringiji, AfD je postala najjača politička snaga, osvojivši 32,8 odsto glasova, a BSV je treća sa 15,8 glasova.

Druga po jačini stranka su demohrišćani (23,6), dok su socijaldemokrate kancelara Olafa Šolca osvojili tek 6,1 odsto glasova.

U Saksoniji, AfD je druga po jačini sa 30,6 odsto osvojenih glasova (prvi su demohrišćani sa 31,9 odsto), dok je BSC takođe treća sa 11,8 odsto glasova.