latinica  ћирилица
03/09/2024 |  12:47 ⇒ 12:55 | Autor: TANЈUG

Odbojkaši Srbije izborili plasman na SP 2025. na osnovu FIVB rang liste

Muška odbojkaška reprezentacija Srbije izborila je plasman na Svjetsko prvenstvo 2025. u Manili na osnovu rang liste Svjetske odbojkaške federacije, saopštio je danas OSS.
Odbojkaši Srbije (Foto: EPA-EFE/Lukasz Gagulski POLAND OUT) -
Odbojkaši Srbije (Foto: EPA-EFE/Lukasz Gagulski POLAND OUT)

FIVB je danas objavio spisak reprezentacija, koje će učestvovati na SP 2025. godine. SP će biti održano od 12. do 28. septembra naredne godine u Manili.

Žrijeb za planetarni šampionat u konkurenciji odbojkaša biće održan 14. septembra od 13.30 časova u Manili.

Na SP 2025. u konkurenciji odbojkaša igraće 32 reprezentacije, koje će biti podeljene u osam grupa sa po četiri selekcije.

Na osnovu odluka Saveta i Administrativnog Borda FIVB iz novembra prošle godine, plasman na SP 2025. ostvarili su domaćin prvenstva Filipini, aktuelni svjetski prvak Italija, po tri reprezentacije sa kontinentalnih šampionata 2023: Poljska, Slovenija i Francuska iz Evrope, SAD, Kanada i Kuba iz Sjeverne i Srednje Amerike, Argentina, Brazil i Kolumbija iz Јužne Amerike, Јapan, Iran i Katar iz Azije (AVC) i Egipat, Alžir i Libija iz Afrike.

Na SP će učestvovati i 15 reprezentacija sa FIVB rang liste i to: Njemačka, Srbija, Holandija, Ukrajina, Belgija, Turska, Češka, Bugarska, Portugalija, Finska, Tunis, Kina, Rumunija, Čile i Koreja.

U saopštenju se navodi da će reprezentacije u grupe na SP biti sverstane na osnovu rang liste FIVB.