latinica  ћирилица
03/09/2024 |  12:53 ⇒ 13:17 | Autor: SRNA

Zabrana izložbe u Sinju o običajima Srba - grubo ograničavanje umjetničke slobode

Gradska Galerija "Sikirica" iz Sinja poručila je da je zabrana izložbe "Susret na tromeđi" o običajima Srba u Hrvatskoj koju finansira Srpsko narodno vijeće grubo ograničavanje umjetničke slobode i napad na nezavisnost rada ove ustanove.
Folklor - Foto: RTRS
FolklorFoto: RTRS

Otvaranje izložbe autora Inije Herenčić juče je zabranio gradonačelnik opštine Sinj Miro Bulj.

- Povodom jučerašnje najave otvaranja izložbe autora Inije Herenčić te zabrane koja je potom uslijedila, službeni stav Gradske galerije "Sikirica" kao javne muzejske ustanove jeste da je došlo do grubog ograničavanja umjetničke slobode i napada na nezavisnost rada ustanova u kulturi - poručila je direktor ove ustanove Dragana Modrić.

U saopštenju se naglašava da se političke nesuglasice i razmirice ni u kojem slučaju ne bi smjele prelivati na programsko djelovanje ustanova, pogotovo jer je riječ o izložbi koja promoviše međukulturni dijalog.

- U saglasnosti s Odjelom za kulturu Srpskog narodnog vijeća donijeli smo odluku o otkazivanju izložbe jer dijelimo mišljenje da u stvorenoj atmosferi kvalitetna realizacija projekta više nije moguća - najavila je Modrićeva.

Gradska galerija "Sikirica" u 15 godina rada kreirala je prostor slobode izražavanja, dijaloga i uvažavanja različitosti, naglasila je ona.

- Ovim putem se ograđujemo od iznesenih stavova koji promovišu isključivost po bilo kojoj osnovi, pa tako i nacionalnoj, te izražavamo podršku umjetnici Iniji Herenčić kojoj je ovim činom ograničen prostor umjetničke slobode i izražavanja. Solidarno stajemo uz Herenčićevu, kao i sve radnike u kulturi kojima politički motivisane odluke ograničavaju umjetničku slobodu, a samim tim i životnu egzistenciju dovode u pitanje - poručila je direktor Galerije.

Bulj zabranio izložbu jer je sufinansira Srpsko narodno vijeće, prenosi portal "Indeks".

Obrazlažući odluku, Bulj je rekao da SNV izdaje nedjeljnik "Novosti" koji "pljuje po hrvatskim veteranima i hrvatskoj državi", dok Savjetom SNV-a predsjedava Dejan Јović, koji se na društvenim mrežama složio sa izjavom Pere Kvesića da je Hrvatska propali projekt i da je zamisao njenog stvaranja bila "retardirana i nakaradna".

On je dodao da je predsjednik SNV, kako kaže, čuvao leđa Aleksandru Vučiću u Bačkoj Palanci i da je Vučić Hrvatsku zbog operacije "Oluja" uporedio sa nacističkom Njemačkom.

Poručio je neka SNV organizira izložbe i maniFestacije gđe god hoće, pa i u slobodnom Sinju, u kojem ni u vrijeme korone nije bilo zabrana, ali u prostorijama i institucijama Grada Sinja, dok je on gradonačelnik i dok ima povjerenje građana - neće.

- Dok sam ja gradonačelnik i dok imam povjerenje građana, SNV neće da organizuje izložbe i manifestacije u Sinju - rekao je Bulj, koji je i poslanih u Hrvatskom saboru.