latinica  ћирилица
03/09/2024 |  13:29 ⇒ 13:29 | Autor: SRNA

Savjet ministara: Usvojena Informacija o obustavi rada branilaca po službenoj dužnosti

Ministarstvo pravde razumije razloge za obustavu rada branilaca po službenoj dužnosti pred Sudom BiH, ali smatra da nije sprovedena zakonska procedura za to, budući da nije zaključen sporazum o postupcima koji se neće obustavljati, kako ne bi nastupile štetne posljedice za osumnjičene i optužene, kao i za javni red, bezbjednost i pravni poredak, navodi se u Informaciji koju je usvojio Savjet ministara.
Sjednica Savjeta ministara - Foto: SRNA
Sjednica Savjeta ministaraFoto: SRNA

U Informaciji se navodi da Ministarstvo pravde smatra opravdanim zahtjeve advokatskih komora za potpuno izmirenje dugovanja i za povećanje naknada braniocima po službenoj dužnosti, te je, stoga, pokrenulo proceduru upućivanja prijedloga izmjene odluke o naknadi troškova krivičnog postupka prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, a u skladu sa procjenom povećanja finansijskih sredstava.

Ministarstvo u informaciji, sa druge strane, ukazuje na to da bi osumnjičena i optužena lica, kojima ne bi bili obezbijeđeni branioci po službenoj dužnosti usljed obustave rada advokatskih komora, mogle iz procesnih razloga biti puštena iz pritvora, čime bi bio ugrožen javni red i bezbjednost.

Takođe, propuštanjem rokova prilikom dostavljanja rješenja, presuda i drugih odluka, oštećene lica mogle bi pretrpjeti štetne posljedice, a što bi bila osnova da u budućnosti tuže BiH.

U saopštenju Savjeta ministara se navodi da je Pravobranilaštvo BiH zaduženo da po potrebi pokrene sudski postupak protiv odluka advokatskih komora Republike Srpske i FBiH kojim se obustavlja rad pred Sudom BiH i podnese prijedloge za određivanje privremenih mjera s mjerom osiguranja radi omogućavanja nesmetanog rada pravosuđa u hitnim postupcima.

Ministarstvo pravde je zaduženo da sarađuje sa Pravobranilaštvom BiH radi pripreme materijala za eventualni sudski postupak i redovnog informisanja Savjeta ministara o tome.

PREDLOŽENA RATIFIKACIЈA SPORAZUMA O PRIDRUŽIVANjU PROGRAMU "EU ZA ZDRAVLjE"

Savjet ministara utvrdio je danas prijedlog odluke o ratifikaciji sporazuma između EU i BiH o pridruživanju Programu "EU za zdravlje", kojim je BiH omogućen pristup finansijskih sredstvima od 5,3 milijarde evra.

Odluka će biti dostavljena Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Sporazum su prethodno u Briselu potpisale ministar civilnih poslova u Savjetu ministara Dubravka Bošnjak i evropski povjerenik za zdravlje i bezbjednost hrane Stela Kiriakides.

Savjet ministara usvojio je i informaciju Direkcije za evropske integracije o održavanju sedmog sastanka Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između EU i BiH, 19. septembra u Briselu.

ZA SPROVOĐENjE ANEKSA SEDAM DVA MILIONA KM

Savjet ministara donio je danas odluku o preraspodjeli dva miliona KM iz budžeta Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u budžet Fonda za povratak BiH.

Riječ je o sredstvima iz granta namijenjenim za realizaciju Revidirane strategije za provođenje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Njihovo izdvajanje planirano je Sporazumom o udruživanju i načinu realizacije sredstava za ostvarivanje prava iz Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma u 2024. godini, koji su zaključili Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Savjeta ministara, federalno Ministarstvo raseljenih lica i izbjeglica, Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije Srpske, Vlada Brčko distrikta i Fond za povratak BiH.

Prema Sporazumu, entitetske institucije će za navedene svrhe izdvojiti po 50.000 KM, a Brčko distrikt BiH 25.000 KM.