latinica  ћирилица
03/09/2024 |  13:50 ⇒ 16:01 | Autor: TANЈUG

Vraćena srebrna medalju srpskom paraatletičaru Nebojši Đuriću na POI

Organizatori Paraolimpijskih igara u Parizu vratili su srebrnu medalju srpskom paraatletičaru Nebojši Đuriću, potvrdio je predsjednik Paraolimpijskog komiteta Srbije Zoran Mićović.
Nebojša Đurić (Foto: Paraolimpijski komitet Srbije) -
Nebojša Đurić (Foto: Paraolimpijski komitet Srbije)

Đurić je 30. avgusta osvojio srebrnu medalju u bacanju kugle na Igrama u Parizu. Međutim, srpskom paraatletičaru su potom odlukom sudijskog žirija poslije žalbe na rekvizit koji je koristio, poništeni svi rezultati na ovom takmičenju i ujedno je oduzeta srebrna medalja.

Predstavnici Paraolimpijskog komiteta Srbije su potom uložili žalbu, koja je na kraju usvojena.

- S radošću obavještavamo javnost da je paraolimpijcu Nebojši Đuriću vraćena srebrna medalja na POI u Parizu, nakon revizije rezultata njegovog nastupa. Đurić, koji je jedan od naših najistaknutijih paraatletičara, prvobitno je bio diskvalifikovan zbog proceduralne greške, ali je nakon pažljivog razmatranja situacije pravda zadovoljena - navodi se u saopštenju Paraolimpijskog komiteta Srbije.

- Za ovu ispravku založio se naš stručni tim na čelu sa predsjednikom POKS-a, Zoranom Mićovićem. Nažalost, zbog narušenog zdravstvenog stanja izazvanog stresom, po savjetu ljekara Nebojša je odustao od daljeg takmičenja i vratio se u Beograd. Ova odluka nije samo pobjeda za Đurića već i za cjelokupnu paraolimpijsku zajednicu Srbije, potvrđujući našu posvećenost fer-pleju i integritetu sporta. Čestitamo Nebojši na njegovom uspjehu i hrabrosti, te mu želimo brz oporavak i dalji uspjeh u budućim izazovima - navodi se u saopštenju POKS-a.

Đurić je juče poslije konsultacija sa ljekarom srpskog tima odlučio da se povuče sa takmičenja u bacanju diska u kategoriji F56.

Srbija je na POI do sada osvojila tri medalje. Parastonoteniserke Nada Matić i Borislava Perić su 31. avgusta osvojile srebrnu medalju u dublu, dok je Mitar Palikuća danas osvojio bronzu u klasi MS5 u singl konkurenciji.