latinica  ћирилица
03/09/2024 |  15:47 ⇒ 17:21 | Autor: SRNA

Graorac: Optužnica protiv Durakovića služi za mazanje očiju javnosti

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac rekla je da se boji da je optužnica protiv Ramiza Durakovića za ratne zločine nad srpskim narodom na području Čajniča samo jedna u nizu koja neće dovesti ni do čega, te da služi za mazanje očiju javnosti i porodica stradalih.
Isidora Graorac - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Isidora GraoracFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Imamo, nažalost, vrlo malo završenih procesa sa zadovoljavajućim kaznama. U većini slučajeva svjedoci smo farse da nam se u lice smiju ti isti koji su sijali smrt na našim prostorima - rekla je Graorčeva povodom podizanja optužnice protiv Durakovića.

Graorčeva je navela da Durakovića tereta zato što je znao za počinjene zločine, a koje nije spriječio, te da je teško vjerovati da će biti osuđen.

Ona je dodala da podizanje optužnice ne predstavlja ništa i da je to samo prva stepenica u cijelom procesu.

- Godine su prošle, a nemamo zaslužene kazne. Reći ćemo da je pravda spora, ali dostižna, nažalost, mnoge porodice je nisu dočekale - naglasila je Graorčeva.

Ona je pojasnila da je Čajniče mala opština i da su ubistva Srba ostavila veliki trag na preostalo stanovništvo, te da je suđenje za ratne zločine prilika da se dobije prijeko potrebna satisfakcija, što se do sada nije desilo.

-Ne vjerujemo pravosudnim institucijama, ne vjerujemo da će postupak biti završen i da će se zločinci naći pred licem pravde - rekla je Graorčeva.

Ona je dodala da je posebna stvar što Duraković ima državljanstvo Njemačke.

- Taj će vjerovatno, ako ne sad, onda ako ga osude, što bi trebalo da se desi, pobjeći i neće odgovarati. Već viđeno, imamo takav slučaj, i to ne jedan. Zločinci odmaraju, `ljetuju`, slobodno šetaju, a žrtve su pod zemljom, porodice tuguju i pitaju se da li one manje vrijede, da li njihov život manje vrijedi - rekla je Graorčeva.

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Ramiza Durakovića /63/, osumnjičenog za ratni zločin počinjen nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Čajniča 1993. godine.

Duraković, koji je državljanin Srbije i Njemačke, optužen je da je kao komandant 43. brigade takozvane Armije BiH znao za počinjene zločine, a nije preduzeo neophodne i razumne mjere da kazni počinioce.

Optuženi se tereti za krivično djelo ratni zločin nad civilima, i to po Krivičnom zakona bivše SFRЈ, saopšteno je iz Tužilaštva BiH na čiji je prijedlog potvrđena optužnica.